ua en ru

Українські фармакомпанії заявили про намір зупинити розробку нових ліків, якщо буде введений мораторій на підвищення цін.

Українські фармакомпанії заявили про намір зупинити розробку нових ліків, якщо буде введений мораторій на підвищення цін. Керівництво ЗАТ "НВЦ", "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", підприємство "Фармак", корпорації "Артеріум" заявило, що в разі вступу в силу закону про мораторій на підвищення цін на ліки, вони будуть змушені скасувати низку програм модернізації виробництва, розробку нових ліків та скоротити кількість найменувань ліків, що виробляються сьогодні. Про це вони заявили на зустрічі з Президентом України Віктором Ющенко, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, як зазначила директор Борщагівського ХФЗ Людмила Безпалько, ухвалений Верховною Радою України закон робить нерентабельним виробництво частини ліків. "Ми не зможемо виробляти до 30% найменувань ліків, які сьогодні виробляються мільйонними тиражами. Також буде скасована програма модернізації виробництва та розробки нових ліків", - сказала вона.

Вона повідомила, що в І півріччі 2009 р. в Україні було реалізовано фармацевтичної продукції на суму 16 млрд грн. На суму 13,1 млрд грн ліки поступили в роздрібний продаж, на 2,9 млрд - ліки були закуплені лікувальними установами. Вона наголосила, що українські виробники ліків у фізичному вимірі виробляють 75% всіх наявних на українському ринку ліків, а доля імпорту складає 25%. В грошову еквіваленті доля українських виробників складає 28%, а імпортних ліків - 72%. Середня вартість упаковки вітчизняних ліків складає 4 грн 6 коп., а імпортних - 22 грн.

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 жовтня ц.р. прийняла закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення". За відповідне рішення проголосували 242 депутати з 439 зареєстрованих в залі. Зокрема, передбачено встановлення розміру мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму і до погашення заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій і грошового забезпечення студентів, курсантів і учнів ввести мораторій на підвищення цін на всі види лікарських засобів і виробів медичного призначення. Згідно із законом, до введення державної реєстрації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, вони реалізуються за цінами, які склалися станом на 1 липня 2008 р.