ua en ru

Українські правозахисники опублікували розслідування про тортури у в'язницях ЛНР/ДНР

Українські правозахисники опублікували розслідування про тортури у в'язницях ЛНР/ДНР Фото: у Німеччині опубліковано розслідування про тортури у в'язницях ЛНР і ДНР

Матеріали про тортури в ДНР і ЛНР направлять в Гаазький трибунал

Близько 17 українських правозахисних організацій зібрали документальні свідоцтва того, що в 28 населених пунктах самопроголошених Луганської та Донецької "народних республік" (ЛНР/ ДНР) розташовані мінімум 79 в'язниць, де застосовуються тортури до ув'язнених. Про це свідчать результати розслідування, опубліковані німецькою суспільно-правовий радіостанцією Deutschlandfunk, передає Deutsche Welle.

Німецькі правозахисники планують передати зібрані матеріали Гаазькому трибуналу на предмет розслідування можливих військових злочинів. За твердженням Олександри Матвійчук з громадської організації "Центр громадянських свобод", порушення прав людини в ЛНР і ДНР носять масовий характер.


"Ми можемо довести, що минулого літа чотири тисячі чоловік незаконно утримувалися на території самопроголошених республік", - зазначила Матвійчук.

На розслідування Deutschlandfunk вже відреагував уповноважений уряду Німеччини з межобщественному співпраці з Росією Гернот Ерлер (Gernot Erler). Він висловив надію на те, що у зв'язку з можливим порушенням прав людини будуть заведені кримінальні справи.

Нагадаємо, раніше уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова запропонувала Україна забирати своїх громадян, які перебувають у кримських в'язницях.