ua en ru

Українські лікарні почали вести облік антибіотиків

Українські лікарні почали вести облік антибіотиків Фото: українські лікарні почали вести облік антибіотиків (Getty Images)
Автор: Ольга Белей

З 1 січня 2022 року заклади охорони здоров'я України, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів. Йдеться про 29 лікарських препаратів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я.

"З 1 січня 2022 року заклади охорони здоров'я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік загального споживання антимікробних препаратів - всього 29 лікарських засобів. Це дозволить побачити, скільки антибіотиків (і яких саме) призначають лікарі пацієнтам в стаціонарних відділеннях, і оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями і зменшити терміни перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні", - сказано в повідомленні.

Електронні рецепти

Крім того, триває також поетапна підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. З квітня 2022 року заплановано старт відпуску та виписки електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби.

Алгоритм отримання ліків

Для отримання цих ліків передбачений певний алгоритм: пацієнт звертається до свого лікаря, лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров'я (ЕСЗ). Також лікар надає пацієнтові номер рецепта та інформацію про лікарський засіб, далі пацієнту слід звернутися в аптечний заклад, підключений до ЕСЗ, і повідомити номер рецепта. Фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків.

Обсяги продажів

У МОЗ зізналися, що не знають, скільки реально антимікробних препаратів приймають українці, проте є аналіз трендів. Згідно з ним, в 2020 році загальний обсяг всіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше, ніж у 2018 році. Зросли також обсяги продажу таких препаратів в аптеках: з 3,26 млрд грн в 2018 році до 4,36 млрд грн - в 2020-м.