ua en ru

Українська влада не дозволить провести чесні вибори через страх опинитися за гратами, - експерт

Українська влада на чолі з Президентом Віктором Януковичем не дозволить провести чесні вибори через страх опинитися за гратами, вважає Вінфрід Шнайдер-Детерс - політолог, колишній керівник київського бюро німецького Фонду імені Фрідріха Еберта. Про це він розповів і інтерв'ю Deutsche Welle.

"Я не вірю, що офіційний результат виборів принесе більшість опозиції. Партія регіонів не може собі цього дозволити. Вони рахуються з тим, що їх можуть посадити за ґрати. Як тільки опозиція отримає владу, вони (представники правлячої еліти, - ред.) відчують загрозу для себе особисто. У будь-якому разі - ключові фігури в Партії регіонів і сам Янукович", - вважає експерт.

Читайте також: ПР сподівається набрати на виборах 32-35% за списком і близько 70% по мажоритарних округах

Шнайдер-Детерс очікує фальсифікацій, які допоможуть Партії регіонів перемогти на парламентських виборах.

"Я очікую фальсифікацій, але не в сам день виборів. Спотворення результату виборів почалося рік тому. Це і вигідний для влади закон про вибори, і склад виборчих комісій. Усе, що відбувається перед виборами, готує перемогу Партії регіонів", - вважає політолог.

Експерт вважає, що міжнародні спостерігачі не визнають українські вибори вільними і демократичними.

"Думаю, що саме таким буде висновок міжнародних спостерігачів... Євросоюз та інші організації стверджують, що в Україні панує вибіркове правосуддя з політичних мотивів. Той, хто так каже, не може визнати ці вибори легітимними, якщо популярні та харизматичні лідери опозиції сидять у в'язниці. Я вважаю, що весь виборчий процес від самого початку був спотворений", - підсумував Шнайдер-Детерс.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.