ua en ru

Україні немає сенсу наполягати на перегляді зобов'язань, взятих у рамках СОТ - В.П'ятницький.

Україні немає сенсу наполягати на перегляді зобов'язань, взятих на себе в рамках СОТ. Про це РБК-Україна заявив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький. «СОТ розвивається етапами. Воно йде від раунду до раунду. Ми вступали в СОТ на основі так званого Уругвайського раунду угод. Ці угоди були укладені країнами в 1994 р. Переглянути ці угоди один окремо взятий член СОТ не може ніколи», - зазначив В.П'ятницький.

Він пояснив, що при існуючих домовленостях в рамках СОТ Україна має великий запас підтримки вітчизняного виробника. «Ми приєдналися до глобальних угодами. Далі - індивідуальні зобов'язання країни, які грунтуються на цій базі. Індивідуальні зобов'язання - вони стосуються митних тарифів (доступ на ринок країни), сільського господарства (рівень внутрішньої підтримки с/г), і доступу до послуг. Щодо послуг, наприклад, ті зобов'язання, які у нас є, вони відображають рівень нашого законодавства, який існував на 2008 р. Наші зобов'язання, - вони фіксують статус-кво. Тобто, там немає якихось далекосяжних зобов'язань, що йдуть на 100 років вперед.

По сільському господарству рівень підтримки, який у нас визначений, він такий, що за останні роки ми і близько не підступали до цього рівня. Є ті програми, які взагалі не обмежені, наприклад, розвиток інфраструктури, боротьба з шкідниками, поліпшення родючості земель, продуктивності тварин. Припустимо, у розвинених країнах на ці програми йде 70-80% всієї підтримки. Стільки, скільки дозволяє бюджет. Але є і програми, які підлягають заморожуванню або скороченню, які можуть впливати на умови конкуренції на ринку. Якщо ви розвиваєте інфраструктуру, будуєте дороги в сільській місцевості, ви не порушуєте умови конкуренції. Коли ви комусь надаєте пряму підтримку фінансову, ви тим самим створюєте спотворення умов конкуренції на ринку. Але і ці суми визначені. Яким чином. Частина - це фіксована сума, стільки-то мільярдів гривень. Частина - якийсь рівень. Наприклад, в Україні - це 5% від валового виробництва в аграрному секторі. Зростає валове аграрне виробництво, цей коридор розширюється », - пояснив В.П 'ятницький.

Крім цього, на думку В.П'ятницького, взяті Україною зобов'язання щодо митних тарифів також є оптимальними в контексті тенденцій розвитку світової торгівлі. «У нас на сьогодні близько 40% торгівлі - це країни СНД. Який режим? Тарифи - 0%, за рідкісним винятком по окремих видах продукції. Найвищий рівень тарифів у нас де? На цукор. Це 50%. Ситуація на цукровому ринку яка? Досить складна. Так от 50% на цукор це погано чи добре? Це найвищий тариф. Ми що, повинні домовиться про підвищення цього тарифу до 150%? Але хіба це допоможе цукровій галузі? Навряд чи. ...

Ті рівні, які ми зафіксували в рамках СОТ - це ті граничні рівні, вище яких ми не можемо підніматися, в діапазоні ми можемо діяти. У нас є гнучкість. Якщо хтось говорить, мовляв, потрібні нові домовленості за тарифами, я відповідаю - покажіть підстави. Або ось вам приклад сусідів. Молдова. Вони вирішили змінити ставку по цукру. Вони витратили на це три роки, вели переговори. Після того, як домовилися, збільшили ставку, - у світі вибухнув дефіцит. Вони можуть скористатися тим, про що домовилися? Ні », - сказав В.П 'ятницький.

В.П 'ятницький також підкреслив, що на нинішньому етапі переговорів щодо СОТ Україна відстоює позицію фіксації досягнутих раніше домовленостей. «Йдуть переговори Доха-раунду. Наша позиція така: все, про що ми домовилися до цього - ми зробили свій внесок у лібералізацію світової торгівлі. Так ось, в рамках Дохи країни ведуть переговори про подальше зниження тарифів. Наша позиція - ми нічого знижувати більше не будемо. Тобто весь світ по відношенню до нас знизить. Ми до світу вже знижувати не будемо. Умовно кажучи, ми випередили всіх, і тепер від інших вимагаємо. Від тих, хто вступає, тепер уже ми вимагаємо, щоб вони дали доступ на свої ринки, тому що, вступаючи до СОТ, вони отримують на наш ринок. Це наша позиція. Вона достатньо сильна, і нам не варто робити ерозію цієї позиції. Будь-які переговори про якісь зміни - це ерозія нашої досить жорсткої позиції », - резюмував він.