ua en ru

В Україні набув чинності закон про кримінальну відповідальність за доведення до суїциду

В Україні набув чинності закон про кримінальну відповідальність за доведення до суїциду Фото: введено кримінальну відповідальність за доведення до суїциду (npu.gov.ua)

За доведення до самогубства загрожує до трьох років позбавлення волі

В Україні сьогодні, 7 березня 2018 року вступив в силу закон про кримінальну відповідальність за доведення до самогубства. Текс закону напередодні було опубліковано у парламентській газеті "Голос України".

Закон вносить зміни до статті 120 Кримінального кодексу та встановлює, що доведення до самогубства або до спроби суїциду в результаті жорстокого поводження, шантажу, примусу до протиправних дій, систематичного приниження людської гідності, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Як говориться в пояснювальній записці до проекту, Україна входить до десятки країн з найвищим рівнем самогубств. Також відзначається, що з появою і розвитком інтернету, з'явилися нові способи вчинення не тільки крадіжки або шахрайства, але і доведення до самогубства. Таким чином, під кримінальну відповідальність потрапляють дії, в тому числі, адміністраторів так званих "груп смерті" в соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з початку антитерористичної операції на Донбасі майже 600 ветеранів АТО покінчили життя самогубством.