ua en ru

В Україні вакциновано більше 500 тис. дітей у рамках додаткової імунізації проти поліомієліту

В Україні вакциновано більше 500 тис. дітей у рамках додаткової імунізації проти поліомієліту Фото: імунізація від поліомієліту в Україні

Це становить 25% від загальної кількості дітей, які потребують вакцинації

У першому турі додаткової вакцинації від поліомієліту, що охопив усі регіони України, станом на 2 листопада вже вакциновано більше півмільйона дітей з використанням оральної полівакцини (ОПВ). Про це з посиланням на регіональні управління охорони здоров'я повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

Як зазначається, це становить 25% від загальної кількості дітей, які потребують вакцинації (в цілому понад 2 млн дітей).

Найбільш активно вакцинація йде в Кіровоградській, Миколаївській, Чернігівській і Житомирській областях: у Кіровоградській обл. імунізовано майже 54% дітей, у Миколаївській і Чернігівській - приблизно 36%, у Житомирській і Харківській - понад 33% дітей у віці до 6 років. Повільно імунізація проходить у Донецькій, Львівській і Закарпатській областях, а також у Києві.

При цьому МОЗ спільно з дитячим фондом ЮНІСЕФ та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) закликають батьків не зволікати і вакцинувати від поліомієліту своїх дітей у віці від 2 місяців до 6 років протягом наступного тижня: перший тур додаткової імунізації закінчується 7 листопада.

Нагадаємо, в Україні розпочато трьохтурову додаткову вакцинацію проти поліомієліту у відповідь на спалах цієї хвороби. Щоб убезпечити населення від невиліковної хвороби і сформувати колективний імунітет, МОЗ спільно з ВООЗ і ЮНІСЕФ розробило план проведення трьох раундів додаткової імунізації з використанням ОПВ для всіх дітей у віці від 2 місяців до 6 років. До третього раунду буде включено дітей до 10 років.

Діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту до моменту проведення додаткової вакцинації, отримують першу дозу інактивованої полівакцини (ІПВ) і можуть бути далі вакциновані ОПВ не раніше ніж через 14 днів після отримання ІПВ. Тривалість першого раунду вакцинації ОПВ становить три тижні, наступних раундів вакцинації (другого і третього) - два тижні. Інтервал між раундами вакцинації ОПВ становить один місяць (30 діб). Відрахування інтервалу між раундами відбувається від останнього дня попереднього раунду вакцинації ОПВ.

Як повідомлялося, в жовтні в Україні стартував перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту.