ua en ru

В Україні стартував проект по боротьбі з гепатитом С

В Україні стартував проект по боротьбі з гепатитом С Фото: МОЗ (РБК-Україна)

Протягом 3 років понад 8 тис. осіб пройдуть тестування на гепатит та ВІЛ

В Україні стартував проект по боротьбі з гепатитом с, в рамках якої протягом 3 років понад 8 тис. осіб пройдуть тестування на гепатит С та ВІЛ. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

"USAID України спільно з МОЗ, Українським центром громадського здоров'я та консорціумом EQUIP оголосили про запуск першого демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в Україні", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, протягом наступних 3 років понад 8 тис. осіб пройдуть тестування на гепатит С та ВІЛ. Близько 4 тис. учасників, у яких діагностовано гепатит С, отримають життєво необхідне лікування препаратом прямої противірусної дії Ледипасвир / софосбувир, які фармацевтична компанія Gilead продає як Harvoni.

Так, за оцінками Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) більше 5% українців інфіковані гепатитом С, а це близько 2 млн. інфікованих. Глобальна стратегія ВООЗ для сектора охорони здоров'я визнає ці інфекції серйозною загрозою для здоров'я населення і визначає мету подолати гепатит до 2030 року.

"Цей проект допоможе українським лікарям отримати необхідний досвід застосування нових противогепатитних препаратів для ефективного лікування пацієнтів; і для уряду - дасть можливість розробити ефективніші програми для збільшення доступу до лікування тих, хто його потребує", - зазначив Карен Роббле, виконуючий обов'язки заступника голови місії США в Україні

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через спалах гепатиту А в дитячому притулку у Білгород-Дністровському (Одеська область) госпіталізовано 19 осіб.