ua en ru

Україні слід ліквідувати "Нафтогаз", - експерт

Українській владі, щоб добитися зниження цін на газ, потрібно було раніше почати процедуру арбітражного врегулювання спору щодо ціни на газ в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма, вважає Ігор Кость, колишній начальник управління претензіонно-позовної работы НАК "Нафтогаз України". Однак, виходячи з нинішньої ситуації, Україні краще реорганізувати "Нафтогаз", створивши на його базі окремі державні підприємства, заявив на сторінках "Дзеркала тижня. Україна" експерт.

"Всім фахівцям було зрозуміло, що слід було хоча б почати процедуру арбітражного врегулювання спору щодо ціни на газ в Арбітражному інституті Торгової палати м.Стокгольма (як це, до речі, на сьогоднішній день вже давно зробили деякі європейські компанії). При цьому, що важливо, ніхто не говорив, що всі спроби прийти до згоди щодо зниження ціни газу в добровільному порядку треба було залишити. Що заважало Україні піти саме таким (арбітражним) шляхом? Адже не було ніякого ризику: почавши ще в 2010 р. арбітражне врегулювання ціни газу з "Газпромом", на сьогоднішній день ми, можливо, мали б іншу (більш низьку ціну, однак у жодному разі не більш високу", - вважає експерт.

Сьогодні ж Кость не бачить більш швидкого і більш законного способу змінити сформовану ситуацію, крім як провести реорганізацію "Нафтогазу".

"Іншого, більш швидкого та більш законного, способу змінити сформовану ситуацію, крім як створити на базі "Нафтогазу" і його дочірніх компаній окремі державні підприємства з видобутку, поставки (купівлі-продажу) і транспортування природного газу, немає... На рівні консультантів і фахівців попередньої влади такий спосіб (на випадок, якщо б не вдалося домовитися в 2010 р. щодо зниження ціни на газ) обговорювався також... Зрозуміло, немає потреби говорити про те, що "Нафтогаз" не мав би виступати ініціатором своєї ліквідації. Всі були одностайні в тому, що така ліквідація "Нафтогазу" з одночасним створенням нових підприємств повинна була відбуватися не на підставі постанови та розпорядження Кабінету міністрів України, які можна оскаржити в суді, а згідно з нормами відповідного закону. Цей самий закон або постанова Кабміну України, яку потрібно було б прийняти на виконання закону, повинні були вирішити і питання погашення зовнішніх боргів "Нафтогазу" у зв'язку з його ліквідацією", - вважає експерт.