ua en ru

Україні пора висунути ультиматум МВФ, - Коновалюк

Україні пора висунути ультиматум МВФ, - Коновалюк Фото: МВФ

За словами Коновалюка, за весь час відносин МВФ висував неприйнятні для України умови

Україна повинна висунути ультиматум Міжнародному валютному фонду (МВФ), який передбачає екстрений перезапуск економіки країни. Про це у своїй колонці на "Апострофі" сьогодні написав економічний експерт, лідер ГО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

За його словами, якщо МВФ дійсно хоче допомогти Україні і повернути свої кредити (як і декларує), то повинен бути зацікавлений у побудові сильної самодостатньої економіки країни.

"Разом з економістами, керівниками підприємств та лідерами профспілок, ми пропонуємо План перезапуску економіки. Можливість його реалізації і повинна стати нашим ультиматумом МВФ", – зазначив він.

Коновалюк назвав п'ять основних пунктів плану перезапуску економіки, який повинен лягти в основу ультиматуму фонду: підтримка національного виробника; держзамовлення для українських, а не зарубіжних підприємств; раціональний державний протекціонізм; преференції виробникам товарів з високою доданою вартістю; а також реалізація інфраструктурних проектів

За словами Коновалюка, за весь час відносин з МВФ висував неприйнятні для України умови.

"За весь час співробітництва, фонд в односторонньому порядку диктує Україні умови: відмовтеся від промисловості, продайте землю українців, знищити малий і середній бізнес, накрутіть тарифи, підвищіть пенсійний вік і так далі. І уряд сліпо слідує вимогам. Міністри поклоняються "культу карго": заради чергового траншу МВФ Кабмін готовий зняти останню сорочку з українців. Країна впевнено наближається до точки неповернення", – повідомив він.

Зупинити занепад економіки, на думку Коновалюка, може нова індустріальна політика.

"Через рік-два не залишиться ні працюючих підприємств, ні актуальних фахівців, ні технологій. Тоді Україна буде приречена залишитися (як і хочуть багато іноземних радників) відсталою аграрною країною, нацією заробітчан та емігрантів, з населенням не більш 30 мільйонів чоловік. Україну врятує тільки нова індустріальна політика", – резюмував Коновалюк.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом буде оприлюднений після засідання Ради директорів МВФ.