ua en ru

В Україні впізнали офіцера ГРУ, причетного до отруєння Скрипалів та вивезення Януковича в РФ

В Україні впізнали офіцера ГРУ, причетного до отруєння Скрипалів та вивезення Януковича в РФ Фото: Арсен Аваков (mvs.gov.ua)

В Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері Анатолія Чепігу

В Україні впізнали офіцера Головного розвідувального управління (ГРУ) Російської Федерації, який підозрюється в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у британському місті Солсбері і причетний до вивезення колишнього президента України Віктора Януковича до Росії в 2014 році. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МВС.

Повідомляється, що сьогодні, 2 жовтня, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков провів зустріч з міністром з питань безпеки Британії Беном Уоллесом.

"Арсен Аваков зазначив, що в Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері, офіцера ГРУ РФ, який був причетний до вивезення екс-президента втікача Януковича з України", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу голова Національної поліції Сергій Князєв зазначив, що, враховуючи досвід російської агресії в Україні, в поліції посилюють боротьбу з кіберзлочинністю та кримінальний аналіз.

"Ми знаходимося під агресією РФ, і це впливає на роботу Нацполіції. Враховуючи цей досвід, ми розвиваємо два важливих напрямки: кіберполіцію та кримінальний аналіз SOCTA для протидії організованій злочинності", - сказав Князєв.

Уоллес заявив, що дії Росії в Криму, на Донбасі та в Солсбері можуть повторитися в будь-якій країні.

"Ми високо цінуємо наше співробітництво з Україною, країною, яка є форпостом боротьби з кібератаками і гібридної війною. Незаконна анексія Криму, напад у Солсбері і кібератаки по всьому світу свідчать, що це може повторитися де завгодно", - сказав британський міністр.

Вчора ЗМІ повідомляли, що Анатолій Чепіга ("Руслан Боширов") в 2014 році очолював операцію з вивезення в Росію Януковича.

Нагадаємо, раніше в розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.

Раніше в Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новачок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву. Також у Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.