ua en ru

Україні потрібно починати реформи, а не чекати економічного дива, - Фірташ

Україна не може розраховувати на економічне диво без серйозних економічних реформ. Про це заявив під час виступу на форумі "Україна завтра" засновник "Агентства розвитку України" Дмитро Фірташ.

Як приклад успішних ефективних реформ він навів приклад Польщі та Східної Німеччини, які на початку 90-х років були відсталими пострадянськими державами, але вже зараз є повноправними членами європейського співтовариства.

"Завдяки тому, що поляки взяли на себе відповідальну роботу і вони приймали ті рішення, які необхідні, ми бачимо результат Польщі. У Польщі було два варіанти: або диво, або ми будемо робити це самі. І я вважаю, що ми це гасло теж повинні взяти для себе і сказати українцям: давайте розберемося, ми чекаємо дива або ми робимо це самі? Мені здається, що нам потрібно йти по другому варіанту", - сказав Фірташ.

У той же час, як сказав підприємець, український уряд не запропонував чіткої стратегії реформ, а лише намагається реагувати на сформовані економічні обставини. Як наслідок, країна не має довгострокового плану розвитку.

Фірташ нагадав, що таку покрокову стратегію протягом 200 днів розробить "Агентство розвитку України": це буде покроковий план реформування економічної та суспільно-політичної сфери на найближчі 25 років. Під її реалізацію планується залучити до 300 млрд доларів зовнішніх інвестиційних ресурсів.

"У нас величезний дефіцит бюджету, є багато проблем. Потрібно враховувати ситуацію і розуміти, що будуть розриви, але людям треба жити. Програма через 25 років - це добре. Але ми цю програму повинні робити щодня протягом 25 років. Це не говорить про те, що ми через 25 років почнемо добре жити. Ми повинні цю програму робити сьогодні, завтра, післязавтра, місяць, рік, п'ять, десять. І кожен день українці повинні відчувати, що їх життя стає краще", - зазначив засновник "Агентства розвитку України".