ua en ru

В Україні з початку року зареєстровано 90 випадків захворювання на ботулізм, - МОЗ

В Україні з початку року зареєстровано 90 випадків захворювання на ботулізм, - МОЗ Фото: захворювання ботулізмом (РБК-Україна)

З початку 2017 року 9 осіб померли внаслідок захворювання ботулізмом

В Україні з початку 2017 року 9 осіб померли внаслідок захворювання ботулізмом, зареєстровано 90 випадків захворювання. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

"Станом на 18 липня 2017 року в Україні зафіксований 81 випадок захворювання на ботулізм, захворіло 90 осіб, 9 з яких померли", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, 8 з 9 померлих захворіли внаслідок вживання в'яленої риби, 4 - промислового виробництва.

Зазначається, що з моменту проникнення збудника захворювання в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, в середньому, близько доби.

altaltalt

Фото: інфографіка Моз

Серед симптомів захворювання - нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкий стілець без патологічних домішок. Це триває в середньому 20-24 години. Надалі з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

"Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі - всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. При появі симптомів захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря", - наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні зафіксовані нові випадки захворювання на ботулізм. Один з постраждалих заразився через вживання рибної консерви промислового виробництва.