ua en ru

Україна у 2009 р. на утримання органів прокуратури витратила 966,2 млн грн, - О.Медведько.

Україна у 2009 р. на утримання органів прокуратури витратила 966,2 млн грн. Про це повідомив генеральний прокурор України Олександр Медведько в інтерв'ю "Голосу України". "Органам прокуратури вдалося на всіх напрямках своєї діяльності досягти практичного виконання обов'язків, покладених Конституцією", - зазначив він. О.Медведько зазначив, що органи прокуратури України у 2009 р. порушили 6 тис. кримінальних справ у сфері захисту прав і свобод громадян, а за майже 90 тис. актів реагування прокурорів до відповідальності притягнуто понад 60 тис. службових осіб. Відшкодовано понад 1,6 млрд грн, з яких 25 млн - до державного бюджету.
"2009 р., як і попередні роки, вимагав від органів прокуратури високої професійності, наполегливості та принциповості у захисті інтересів держави, зокрема, її економіки. Вона зазнавала не лише негативного впливу світових кризових процесів. Економічна ситуація в державі значно ускладнювалася ще й "енергетичною війною" з Росією, стрімким зростанням зовнішнього боргу, свавіллям окремих банківських установ, незаконними спробами приватизації стратегічно важливих для країни підприємств", - додав О.Медведько.
За словами генпрокурора України, у цьому напрямку у 2009 р. порушено понад 7 тис. кримінальних справ, більшість із яких знаходяться на розгляді в судах. Унаслідок розгляду майже 40 тис. документів прокурорського реагування з цих питань до відповідальності притягнуто понад 26 тис. посадовців, у тому числі майже 3 тис. службових осіб контролюючих органів. Відшкодовано 1,7 млрд грн, з яких понад 720 млн - до держбюджету. "Для порівняння зазначу, що торік на утримання органів прокуратури України держава витратила 966,2 млн грн. Тобто економічний ефект роботи прокурорів є очевидним і незаперечним, хоча такої спеціальної мети ми ніколи не переслідуємо", - зазначив О.Медведько.
Він додав, що прокурори взяли участь у розгляді судами майже 90 тис. справ у порядку цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Судами держави задоволені більш як 85 тис. їх позовів та заяв на загальну суму 2,2 млрд грн, з яких понад 1 млрд - до держбюджету. За закритими справами цієї категорії добровільно відшкодовано понад 360 млн грн, з яких до держбюджету - понад 160 млн грн.