ua en ru

Україна поставить до Іраку понад 400 одиниць бронетехніки і близько 10 літаків на 550 млн дол.

Україна організовує поставки до Іраку понад 400 одиниць бронетанкової техніки і близько 10 літаків на загальну суму понад 550 млн дол. Про підписання відповідного контракту журналістам заявили заступник голови Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) України Степан Гавриш і перший заступник голови ДП "Укрспецекспорт" Олександр Коваленко, передає кореспондент РБК-Україна. Мова йде про постачання до Іраку бронетранспортерів "БТР-4", літаків АН-32, а також про ремонт і обслуговування літаків.

За словами О.Коваленка, сума контракту перевищує 550 млн дол. У рамках виконання контракту замовлення одержать понад 80 українських заводів. "Фактично ми отримаєм роботу на не один, і не на два роки. Планується ще укладення низки контрактів", - сказав О.Коваленко. Він також уточнив, що безпосереднім постачальником озброєння до Іраку буде дочірнє підприємство "Укрспецекспорту" - "Прогрес".
Своєю чергою С.Гавриш зазначив, що завдяки підписаному контракту Україна увійде до шістки країн-лідерів за обсягом експорту озброєння. Крім того, він уточнив, що мова йде про постачання абсолютно нової техніки українського виробництва, створеної Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. О.Морозова. Як уточнив О.Коваленко, все озброєння буде поставлено протягом 3-3,5 років.
Також було відмічено, що передбачається підписання ще декількох контрактів на постачання бронетехніки, зокрема танків "Оплот".
Як зазначив О.Коваленко, на постачання озброєння до Іраку претендували також Польща, Росія і Китай.