ua en ru

Україна звинуватила Конго в недотриманні Конвенції про морське право при затриманні моряків судна Island of Luck.

Україна звинуватила Конго в недотриманні Конвенції ООН про морське право при затриманні українських моряків судна Island of Luck. Про це йдеться в листі міністра юстиції України Миколи Оніщука міністрові юстиції і прав людини і міністрові внутрішніх справ Демократичної Республіки Конго, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

М.Оніщук нагадав, що "згідно Конвенції, прибережна держава на прохання капітана повідомляє дипломатів держави прапора для вживання яких-небудь заходів і сприяє встановленню контактів, а в разі арешту або затримання іноземного судна повідомляє державу прапора". За даними торгово-морського оператора Victoia Oceanway Ltd, про місцезнаходження п'ятьох українських моряків, затриманих місцевими властями для допиту, нічого не відомо.

"Міністерство юстиції України просить владні інститути Демократичної Республіки Конго приділити особливу увагу ситуації, яка склалася навколо корабля Island of Luck, і висловлює сподівання на справедливий і неупереджений дозвіл цієї справи, враховуючи пошану до прав людини і міжнародним правовим нормам", - йдеться в листі.

Судно Island of Luck з 20 жовтня утримується в конголезькому порту Матаді. Декілька членів екіпажу знаходяться у в'язниці по звинуваченню в тому, що вони нібито викинули за борт декількох безбілетних пасажирів, один з яких потонув. З 23 членів екіпажу судна 15 - українці, четверо - громадяни РФ, один з Індії і один з Гани, двоє - з М'янми.