ua en ru

Україна та Росія збережуть об'єм транспортування нафти в 2010 р. на рівні 2009 р., - Б.Соколовський.

Україна та Росія збережуть об'єми транспортування російської нафти українською територією в 2010 р. на рівні 2009 р. Про це повідомив РБК представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. За його даними, "Укртранснафта" і "Транснефть" досягли остаточних домовленостей щодо 2010 р. Вирішено в 2010 р. перейти в розрахунках за транзит нафти з доларів на євро. За словами Б.Соколовського, вартість транзиту в 2010 р. підвищиться приблизно на 21%. Крім того, вводиться передоплата за послуги з транзиту.

Нагадаємо, прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив сьогодні, що ставка транзиту російської нафти територією України в 2010 р. збільшиться на 30%. За його словами, відповідна домовленість була досягнута між сторонами.

Раніше сьогодні в "Укртранснафті" повідомили, що Україна і Росія домовилися про умови транспортування російської нафти українською територією в 2010 р. "Сторони підписали доповнення до угоди на 2010 р.", - відзначили в компанії. Зокрема об'єм транспортування нафти нафтопроводом "Дружба" узгоджено в об'ємі не менше 15 млн т.

Крім того, голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Лазорко і перший віце-президент компанії "Транснефть" Михайло Арустамов увечері 28 грудня підписали доповнення на 2010 р. до угоди про транзит російської нафти через українську територію. Про це повідомив РБК-Україна прес-секретар Міністерства палива і енергетики України Фент Ді. "Доповнення до існуючих контрактів підписані вчора ввечері паном Лазорко і паном Арустамовим", - сказав Фент Ді. За його словами, "у доповненнях до контрактів зафіксовано об'єми транспортування нафти до Європи в об'ємі не менше 15 млн т і за маршрутом "Одеса-Броди". "Також підвищено тариф, який враховує всі експлуатаційні витрати", - сказав прес-секретар.