ua en ru

Україна та Білорусь узгодили питання застосування антидемпінгових заходів у взаємній торгівлі.

У Мінську відбувся черговий раунд консультацій між Міністерством економіки України та Міністерством закордонних справ Республіки Білорусь щодо застосування антидемпінгових і спеціальних захисних заходів у взаємній торгівлі. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки України.

Міністр економіки України Василь Цушко повідомив, що в ході консультацій досягнуті конкретні домовленості щодо шляхів врегулювання питань взаємного доступу на ринки з позицій, які турбують українських та білоруських товаровиробників. Так, в контексті піднятого білоруською стороною питання про порушення антидемпінгового розслідування щодо поставок українського пива, сторони домовились надати можливість товаровиробникам двох країн провести прямі переговори з метою пошуку взаємоприйнятного рішення. Білоруська сторона погодилася утриматися від порушення антидемпінгового розслідування до завершення прямих переговорів між українськими та білоруськими виробниками.

Що стосується антидемпінгового розслідування стосовно імпорту української патоки крохмальної на білоруський ринок, то узгоджено, що дане питання буде врегульоване шляхом укладання відповідної міжнародної угоди між Мінекономіки та білоруськими концернами "Белгоспищепром" і "Белбиофарм" з урахуванням інтересів виробників та експортерів двох країн.

В.Цушко зазначив, що результативно завершено також переговори з інших важливих питань щодо взаємного доступу на ринки.

Білоруська сторона погодилася прийняти запропоновані виробничим об'єднанням "Конті" цінові зобов'язання щодо забезпечення доступу української карамельної продукції на білоруський ринок, яка була предметом антидемпінгового розслідування, що проводилося Білоруссю.

Крім того, за результатами проведених переговорів РУП "Могилевэнерго" та український виробник ДВП ТОВ "Уніплит" досягли принципової домовленості щодо внесення змін до добровільних зобов'язань РУП "Могилевэнерго" у частині встановлення обсягів поставок плит ДВП у 2010 р. у розмірі 1,4 млн кв. м на рік по мінімальній ціні 0,82 дол. за 1 кв. м. Зазначену домовленість буде реалізовано відповідним рішенням міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо внесення змін до цінових зобов'язань білоруського виробника.