ua en ru

Україна через 5 років може вийти на виробництво 80 млн т зернових, - учасник ринку.

Україна через 5 років може вийти на виробництво 80 млн т зернових, якщо забезпечить європейські показники врожайності, повідомив на прес-конференції президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

Він нагадав, що в 2008 р. Україна мала урожай зернових 53 млн т, в 2009 - 48 млн т. Потреба України складає 26-27 млн т, що означає продовження нарощування експорту зернових в наступні роки у разі підвищення врожайності культур. За словами В.Клименко, на європейський рівень врожайності України вийшла лише у виробництві кукурудзи.

За його словами, зараз найбільші зерноторгові компанії готуються до зростання експорту, унаслідок чого нарощують потужності з перевалки і відвантаження зерна.

"Ми сьогодні здатні перенавантажувати на експорт 32 млн т зерна. Причому, якщо взяти десятку найбільших експортерів, то десь 5 з них ще не мають своїх перевалок, але мають плани з будівництва таких перевалок. Найбільші міжнародні компанії розглядають можливість побудувати свої перевалки, і українські теж", - зазначив В.Клименко.

Зокрема, компанія "Нібулон" ухвалила рішення будувати другу чергу свого терміналу, компанія "Райс" планує довести сумарні потужності двох елеваторів до 600 тис. т. Компанія підібрала майданчик, і незабаром будуватиме свою перевалку.

За даними В.Клименка, зараз Україна експортує зерно в 89 країн світу.