ua en ru

Україна чекає рішення польської сторони для включення в процес будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька, - Макуха

Україна чекає рішення польської сторони для включення в процес будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька. Про це повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Макуха, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз українська сторона готова до крапки на кордоні добудувати цю трубу ("Одеса-Броди" до Плоцька). Зараз визначаються земельні питання. Залишається тільки за нашими польськими друзями", - сказав Макуха.

Він нагадав, що створено концерн "Сарматія", який повинен брати участь в цьому проекті.

"Але повинні бути міждержавні угоди. Проект міждержавної угоди українська сторона ініціативно розробила і направила всім на коментарі та розгляд. Зараз Азербайджан вже розглянув і дав свої коментарі, польська сторона нещодавно теж прокоментувала документ, інших ми поки ще чекаємо. І як тільки ми відпрацюємо ось ці питання, ми знову ж чекаємо рішення польської сторони, як тільки вони будуть готові добудовувати свою частину труби, ми включаємося в цей процес", - зазначив Макуха.

Він підкреслив, що цей маршрут альтернативний з іншим власником та іншою нафтою. "Це створює можливість завантажити наші транзитні потужності, які можуть, врешті-решт, просто простоювати. Тобто, це питання доходів від транзиту і збереження транзитного потенціалу України", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Волинська обласна держадміністрація затвердила проект добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька. Як зазначив голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, вже прийняті остаточні рішення і затверджено проект. Нафтопровід буде починатися від Бродів (Львівська обл.) І пролягати через територію Іваничівського та Володимир-Волинського районів.

Читайте також: Нафтопровід "Одеса-Броди" Білорусія найближчим часом використовувати не буде