ua en ru

Україна ніколи не буде платити РФ за газ 500 дол. за тис. куб. м, - Яценюк

Україна не буде ніколи платити Росії за газ з 500 дол. за тис. куб. м.

Україна не буде ніколи платити Росії за газ з 500 дол. за тис. куб. м. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми не платили 500 дол. за тис. куб. м газу за російському "Газпрому" і платити не будемо. Я можу це перевести на російську мову: мы не будем платить", - сказав Яценюк.

Він додав, що загалом, в залежності від сезону, Україна закуповувала в РФ 25 млрд куб. м газу.

"Ми запропонували наш підхід, який не український, а який суто економічний і європейський: низький сезон - коли літо - ми платимо 300 дол., високий сезон - коли зима, - платимо 385 дол., при середній ціні виходить 340 дол. за тис. куб. м. Якщо такий підхід не влаштовує, ми пропонуємо інший варіант: є спотовий ринок в Європі за мінусом транзиту ми готові прив'язатися до спотового ринку, до фактичної квазі-газової біржі і платити так само по ринку. Скидки Владимир Владимирович оставьте себе, нам не надо скидок. Скидки в основном в магазинах, в которых ничего не покупают", - сказав Яценюк.

Він додав, що є два шляхи вирішення газової суперечки з Росією: "Ми заплатимо, ми повинні мати європейський підхід, ринковий контракт і ми до цього готові. Готові або через рішення Стокгольмського суду, або через тристоронні консультації на рівні ЄС, України і Росії", - додав прем'єр .