ua en ru

Україна недоотримає 1 млрд куб. м газу через блокування "Нафтогазвидобування", - гендиректор

Втрата видобутку газу ПРАТ "Нафтогазвидобування" внаслідок арешту рахунків, майна та заборони на реалізацію газу у квітні становить 10-15 млн куб. м. За результатами 2014 р. недоотримання газу українського видобутку складе 900 млн-1 млрд куб. м. Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Щуров.

"Такий висновок ми робимо з розрахунку, що за умови зниження рентних платежів ми могли б добути за підсумками 2015 р. понад 1,3 млрд куб. м. Всі передумови у нас для цього були", - заявив Щуров.

Гендиректор повідомив, що вже дав вказівку зупинити дві свердловини. Якщо арешти не будуть зняті найближчим часом, компанія повинна буде зупинити всі свердловини.

У 2014 р., за словами Щурова, інвестиції компанії перевищили 1,5 млрд грн, що є рекордною сумою для всього приватного газовидобутку.

"Нафтогазвидобування" побудувало установку підготовки газу "Олефірівка", почала буріння шести нових надглибоких свердловин, вийшла на перше місце за надглибоким бурінням серед приватних компаній.

"А що станеться, якщо зупинити свердловини? Будь-який фахівець вам скаже - згодом не буде не тільки зростання, може взагалі видобутку не бути. На колишні рівні видобутку ми точно не зможемо вийти, як і не зможемо виконати наші перспективні плани. Ми не раз публічно заявляли, що за сприятливих умов здатні кратно збільшити обсяги виробництва протягом найближчих років", - сказав гендиректор "Нафтогазвидобування".

Нагадаємо, арешти на рахунки та майно ПРАТ "Нафтогазвидобування" були накладені Печерський районним судом м. Києва. Їх ініціювала Генеральна прокуратура в рамках кримінального провадження, відкритого близько трьох років тому. Минулого тижня компанія заявила про те, що Апеляційний суд Києва зняв арешти та заборони. Однак потім Генеральна прокуратура другий раз звернулася в Печерський районний суд Києва, який знову наклав арешт.

"По ідеї, правоохоронці мали б далі відстоювати свою точку зору в касаційному суді. Але замість цього вже через кілька годин, як ніколи оперативно, вони принесли вдруге ті ж самі клопотання до Печерського райсуду. І судді без нашої участі - вдруге - наклали арешти та заборони", - стверджує Щуров.

Гендиректор вважає, що останні події навколо "Нафтогазвидобування" є продовженням тиску на приватні газовидобувні компанії, яке сьогодні відбувається в Україні. Він допустив, що у сфері газовидобутку готується великий переділ власності.

"Але є й інше припущення. Останнім часом приватні газодобувачі нарощують видобуток високими темпами. Через кілька років цілком можна було б говорити якщо не про повну енергонезалежності України, то точно про відмову від імпорту газу з Росії. Тому не можна заперечувати і зовнішнього впливу на всю цю історію", - підкреслив гендиректор.