ua en ru

Україна має спростити експорт зерна в інші країни, щоб уникнути ризиків в разі війни в Сирії, - експерт

Для уникнення ризиків для вітчизняного агропромислового комплексу (АПК) у разі поглиблення конфлікту в Сирії Україна має спростити експорт в інші країни світу. Таку думку висловив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар, передає прес-служба асоціації.

"Обсяги українського експорту сільгосппродукції в Сирію не критичні, тим більше що Україна поступово починає відкривати для себе новий ринок збуту - Китай. Проте, можливі військові дії в Сирії означають нестабільність в усьому регіоні Ближнього Сходу, який, приміром, споживає майже 40% української кукурудзи. Для того, щоб підтримати українських експортерів держава має спростити існуючу дозвільну систему, у першу чергу це стосується відміни сертифікату якості на зерно. Для цього Верховна Рада має прийняти у другому читанні законопроект № 2459 від 5 березня 2013 р. "Щодо дерегуляції ринку зерна", - заявив Макар.

Як зазначають в асоціації, загалом за 2012 рік Україна експортувала до Сирії агропродукції на 240 млн дол. Найбільш активно Сирія споживає українську кукурудзу, пшеницю, ячмінь та сою.