ua en ru

Україна має залучити іноземних інвесторів для управління ГТС України, - Парубій

Україна має залучити іноземних інвесторів для управління ГТС України, - Парубій Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

За словами Парубія, спільне управління ГТС дозволить Україні отримати дуже потужні інвестиції

Україна має залучити енергетичні компанії Сполучених Штатів Америки (США) для спільного управління газотранспортною системою. Про це повідомив голова Верховної ради Андрій Парубій, передає кореспондент РБК-Україна.

Спікер ВР зазначив, що спільне управління ГТС дозволить Україні отримати дуже потужні інвестиції.

"Я вважаю, що вкрай важливо залучити авторитетних міжнародних партнерів для управління українською ГТС. Спільне управління ГТС дозволить Україні отримати дуже потужні інвестиції", - заявив Парубій.

Голова Ради також наголосив, що провів перемовини у США з представниками енергетичних компаній.

"Недавно перебуваючи з офіційним візитом у США, я мав переговори з найбільш потужними енергетичними компаніями США з тим, щоб вони ввійшли в управління української газотранспортної системи", - додав він.

Спікер підкреслив, що таке рішення стосується усіх сфер безпеки в Україні.

"Це питання дуже пов’язане з "Північним потоком-2". Як відомо, в конгресі ще тривають дебати щодо санкцій до "Північного потоку-2". Якщо партнери з США будуть нашими партнерами в управлінні української ГТС - це зробить позицію наших стратегічних партнерів ще більш жорсткою. Окрім того, входження наших партнерів в енергетичний ринок унеможливить будь-яку реалізацію планів Путіна щодо управління українською ГТС", - додав він.

Нагадаємо, наглядові ради НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) 19 вересня презентували Дорожню карту процесу відділення оператора газотранспортної системи (ГТС) в Україні.

Як писало РБК-Україна раніше, у "Нафтогазі" зазначили, що позиція російського "Газпрому" унеможливлює відділення оператора газотранспортної системи (анбандлінг) до 1 січня 2020 року.