ua en ru

Україна повинна переглянути патенти на ліки іноземних компаній, - експерт

Україна повинна переглянути патенти на ліки іноземних компаній, - експерт

Держава повинна переглянути чинні патенти на лікарські препарати іноземних фармвиробників та надати Державній службі інтелектуальної власності (ДСІВ) право скасовувати їх. Про це заявив представник ТОВ "Юрія-Фарм" Андрій Криворучко на прес-конференції в п'ятницю, передає Інтерфакс.

"Необхідно зробити ревізію всіх патентів, заявки на які були надані в 90-х роках, коли не було інтернету і можливості проаналізувати ознаки новизни, винахідницький рівень та промислову придатність (препарату). На законодавчому рівні потрібно закріпити можливість Держслужби інтелектуальної власності скасовувати свої ж рішення, які є неправомірними та незаконними", - повідомив Криворучко.


Як він пояснив, згідно з українськими і міжнародними нормами, кожен патент на винахід діє 20 років з моменту подачі заявки, після чого його дію на лікарський засіб можна продовжити на п'ять років.

При цьому, повідомив Криворучко, українські фармкомпанії мають обмежені можливості виробляти генерики (препарати, що мають однакову з оригіналом діючу речовину), оскільки в країні діють патенти на всі перспективні лікарські засоби іноземних компаній.

"В українських судах відкрито багато справ щодо порушення вітчизняними фармкомпаніями прав інтелектуальної власності іноземних компаній. Вітчизняні виробники втягнуті в судові розгляди, які є результатом незаконних дій, у тому числі Державної служби інтелектуальної власності", - сказав він.

На думку Криворучка, громадським організаціям необхідно надати право захищати в судах інтереси фірм, що входять у них.

"На законодавчому рівні потрібно надати можливість громадським організаціям подавати позови про визнання патентів недійсними. Зараз позови громадських організацій в господарських та адміністративних судах в більшості випадків відхиляються з мотивацією, що їх права як об'єднань не порушені - порушені права їх членів, значить, вони повинні звертатися", - зазначив Криворучко.

Депутат Верховної Ради Богдан Матківський підкреслив необхідність створення при ДСІВ комісії для перегляду патентів і вивчення законності їх надання та продовження.

У свою чергу, директор з управління персоналом фармацевтичної корпорації "Юрія-Фарм" Ігор Найда підкреслив обов'язок держави захищати як інтереси українських виробників, так і українських споживачів, які повинні мати доступ до дешевших препаратів вітчизняного виробництва.

"Українські виробники відповідають міжнародним стандартам. Вони це довели тим, що присутні більш ніж в 50 країнах світу і дають економічний ефект державі більш ніж на $200 млн в рік. Ринок української фармацевтики в 2015 році склав більше 50 млрд грн, 1,14 млрд упаковок. Разом з тим ціна української упаковки в п'ять разів нижча закордонного", - зазначив Найда.

ТОВ "Юрія-Фарм" – один з лідерів госпітальних продажів в Україні. Є членом асоціації "Виробники ліків України" (АПЛУ).