ua en ru

Україна повинна використовувати національний капітал для розвитку країни, - Медведчук

Україна повинна використовувати національний капітал для розвитку країни. Таку думку в своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Багато політичні партії (не тільки ліві) успішно експлуатують негативний імідж олігархів у своїх популістських програмах. Де-то в дусі "відібрати й поділити". Щоб народу подобалося, але, зрозуміло, без конкретних дій у цьому напрямку.

Подібний підхід нас аніскільки не наближає ні до розуміння ролі великого бізнесу в українській економіці, ні до формування осмисленої державної політики щодо тих самих олігархів. Багатьом навіть здається, що така політика неможлива в принципі. Нібито не держава управляє олігархами, а вони крутять владою в своїх інтересах. Насправді це зовсім не так.

Ми можемо і повинні використовувати національний капітал для розвитку країни. Для модернізації економіки, для будівництва нових підприємств. Так надходять всі країни, в тому числі і ті, які декларують повну свободу підприємництва. Адже не секрет, що будь-яка свобода закінчується там, де починаються інтереси суспільства. Невже хтось всерйоз вважає, що утримання на плаву збанкрутілих підприємств у США і деяких державах Європи має щось спільне з принципів вільної конкуренції?", - підкреслив Медведчук.

Він також звернув увагу, що за час незалежності Україна стала свідком зміни як мінімум трьох поколінь представників великого бізнесу.

"Це до поширеній думці про "непорушному" положенні олігархів. Питання про те, наскільки залежні навіть мільярдні статки від государевій волі. Зараз безглузді розмови про те, яке зло завдали або завдають Україні наші олігархи. Інших у нас немає. Приватизація в основному відбулася. Велика частина економічного потенціалу країни сконцентрована в приватних руках. Цей ресурс державна влада може направити в потрібне русло, поставити перед великим бізнесом цілі, які виходять за рамки егоїстичної політики отримання прибутку", - зазначив Медведчук, зазначивши, що з іншого боку теж поки не видно активного прагнення служити на благо вітчизни.

"Трохи дивно виглядає позиція великого бізнесу в питанні вступу до Митного союзу. Це те, що безпосередньо стосується національного капіталу. Це визначає всю парадигму економічного розвитку України на роки, якщо не десятиліття вперед. Це не той випадок, коли є доречним выжидательное мовчання. Тим більше що саме великий бізнес зацікавлений у співпраці з Митним союзом і не зацікавлений у підписанні угоди про асоціацію з ЄС.

У публіцистичної літератури я якось зустрічав визначення олігархів як "патріотів мимоволі" - в тому сенсі, що вони прив'язані до своїх заводах-пароплавів і прямо зацікавлені в розвитку своєї країни. Нашого класу великих власників до цього станом ще йти і йти. Поки достатньо було б розуміння, що пізно пити боржомі після того, як відваляться нирки.

А поки великий бізнес дипломатично мовчить, чекаючи сигналу від влади. Може, влада теж, у свою чергу, чекає і дивиться на бізнес? Так можна і дочекатися, але зовсім не того, що хоче як нинішня влада, так і нинішнє покоління представників великого бізнесу", - підкреслив політик.