ua en ru

УКБС проти розширення кола осіб, відносно яких банки повинні розкривати банківську таємницю.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" за результатами експертного аналізу проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів країни" звернулася до голови Державної податкової адміністрації України із проханням надати відповідне доручення щодо зняття з розгляду цього законопроекту, який є неприйнятним для платників податків, оскільки суттєво посилюється адміністративний тиск на підприємницький сектор України та нівелюється комерційна та банківська таємниця, повідомляє прес-служба асоціації.

В УКБС зазначають, що передбачене в законопроекті розширення кола осіб, відносно яких банки повинні розкривати банківську таємницю поставить податкові органи у більш привілейоване положення в питаннях отримання зазначеної інформації відносно інших державних органів (МВС, прокуратура, СБУ). А запропоноване законопроектом закріплення права податкових органів отримувати за будь-якими запитами будь-яку інформацію, що містить банківську таємницю, завдасть значної шкоди діяльності фінансово-кредитних установ та їх клієнтам - юридичним та фізичним особам. Це призведе до нівелювання комерційної та банківської таємниці, як основи довіри населення до банківської системи України, та збільшення частки тіньової економіки.

Крім того, проектом запропоновані зміни до Закону України "Про державну податкову службу в Україні", спрямовані на подвоєння термінів планових та позапланових виїзних податкових перевірок, які суперечать зусиллям уряду України щодо спрощення умов підприємницької діяльності, та значно погіршать умови адміністрування податків в Україні.