ua en ru

Уго Чавес здобув перемогу на президентських виборах у Венесуелі

Президент Венесуели Уго Чавес здобув впевнену перемогу на президентських виборах. За лідера Єдиної соціалістичної партії Венесуели проголосували 54% виборців, передає Reuters. Такі дані озвучила голова Національної виборчої ради Тібісай Лусена.

Явка на виборах склала більше 80% (з 19 млн виборців). За Чавеса проголосували на 1 млн людей більше, ніж за його основного конкурента Енріке Капрілеса (його підтримали тільки 45% виборців).

Капрілес вже визнав свою поразку і привітав Чавеса з перемогою. У той же час він відзначив, що майже половина жителів країни не згодна з політикою нинішнього Президента.

Голосування на нинішніх президентських виборах у Венесуелі викликало небувалий ажіотаж: на деяких ділянках час голосування довелося продовжити через наплив виборців.

На крісло президента претендували шість кандидатів, однак фаворитами передвиборчої гонки вважалися чинний лідер Чавес і колишній губернатор штату Міранда, кандидат від 22 опозиційних партій Енріке Капрілес.
Підсумки опитувань громадської думки, проведених на виборчих дільницях, свідчили про незначну перевагу Капрілеса, проте підсумкові цифри виявилися не на користь опозиціонера.

У серпні 2012 р. в ході зустрічі зі своїми прихильниками Чавес не виключив імовірності того, що він буде правити країною до 2026 р. Президент заявив, що готовий балотуватися на пост президента не тільки в третій, але і в четвертий раз, якщо цього побажає народ.

У червні 2011 р. стало відомо, що Чавес страждає від смертельної недуги: у нього була виявлена ​​ракова пухлина. З тих пір венесуельський лідер пройшов кілька курсів хіміотерапії на Кубі. За словами Чавеса, він зумів повністю впоратися з хворобою. Разом з тим колишній лікар політика, який втік з країни, не вірить, що той зможе дожити до 2019 р. Деякі медики заявляють, що Президент не проживе й півроку, однак його політична активність не залишає каменя на камені від подібних тверджень.

Венесуельський лідер неодноразово скаржився, що співгромадяни не дають йому свободи. Чавес заявляв, що хотів у старості жити на березі річки, і це є його заповітною мрією, однак народ бажає бачити його президентом, і він не вправі розчарувати соратників.

Місяць тому Чавес і зовсім розплакався перед виборцями. "Якби все це (вибори) було в моїй владі, я б зійшов зі сцени і попрямував на прогулянку, як у минулому. Моїй заповітною мрією є звільнення. Звільнення себе від усього цього, але тільки після того, як ми втілимо в реальність наші мрії", - заявив глава держави.

Президент Боліваріанської Республіки Венесуела обирається строком на 6 років простою більшістю голосів. Чавес був обраний главою держави в грудні 1998 р. Переживши спробу державного перевороту, відсторонення від посади, загальний референдум про довіру політик зберіг свою посаду. У грудні 2006 р. він був переобраний на пост президента.

Читайте також: У Венесуелі прихильників Чавеса звинуватили в політичному вбивстві