ua en ru

Вчитель повинен отримувати зарплату не менше поліцейського, - "Наш край"

Вчитель повинен отримувати зарплату не менше поліцейського, - "Наш край"

Недофінансування освіти сьогодні - це зростання навантаження на поліцейських і в'язниці у майбутньому. Про це сьогодні заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

Відповідне звернення від партії з вимогою визначити джерела фінансування підвищених вчительських зарплат і не допустити скорочення стипендій направлено в Кабмін.

Він зазначив, що нещодавно МОН презентувало нову концепцію реформування освіти, в якій про підвищення зарплати вчителям сказано лише кілька загальних фраз. "Ми підвищуємо зарплату поліцейським. Але повинні розуміти: недофінансування освіти сьогодні - це зростання навантаження на поліцейських і в'язниці у майбутньому. Слід правильно розставляти пріоритети", - зазначив Мазурчак.

За його словами, зараз зарплата поліцейського майже втричі більше, ніж у вчителя. "Відповідно до європейського досвіду, на який так полюбляють посилатися українські "реформатори", вчитель повинен отримувати не менше, ніж поліцейський. Так, наприклад, у Франції зарплата вчителя на 28% вище, ніж у поліцейського, у Швейцарії - на 23%", - сказав Мазурчак.

Співголова "Нашого краю" зазначив, що чиновники не тільки не думають про збільшення фінансування системи освіти, а й усіма можливими способами намагаються заощадити на ній. "В результаті, кращі вчителі залишать школу, а замість нової системи освіти ми отримаємо суцільну руїну", - підкреслив він.

Також він назвав нісенітницею плани уряду щодо скорочення стипендій. "В умовах різкого погіршення рівня життя українців, переважна більшість студентів у таких умовах буде змушена думати, як прогодуватися, а не про навчання. В результаті, катастрофічне зниження кваліфікації випускників вузів. Україна не настільки багата країна, щоб собі це дозволити", - резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, у серпні міністр освіти і науки України Лілія Гриневич представила Концепцію "Нової української школи" - ідеологію реформи середньої освіти, яка почне діяти в 2018 році. Зокрема, концепція передбачає перехід до дванадцятирічної середньої освіти.

Перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець заявив минулого тижня, що Міністерство готове перейти до нової системи виплати стипендій студентам з 2017 року. Вона буде запроваджено вже з 1 січня. Проте сама програма ще не прийнята остаточно.