ua en ru

Вчені заявляють про створення швидкодіючих ліків від гепатиту С

Вчені заявляють про створення швидкодіючих ліків від гепатиту С Фото: лабораторія

За словами вчених, новий препарат може перемогти хворобу за три тижні

Китайські і американські вчені створили ліки, що дозволяють видалити всі сліди присутності вірусу гепатиту С з організму лише через три тижні після початку його прийому. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Hepatology.

На сьогоднішній день застосовуються медикаменти проти гепатиту С діють не на всіх, викликають побічні ефекти і вимагають майже року безперервного прийому і не завжди спрацьовують.

Джордж Лау з Центру печінки в Гонконзі і його колеги знайшли потенційне рішення цієї проблеми, розробивши особливу суміш з декількох противогепатитных ліків, яка очищає організм людини від всіх слідів вірусу всього за три тижні.

За словами вчених, кожен з її компонентів атакує різні білки і елементи "конвеєра збірки" вірусних частинок в уражених клітинах печінки, заважаючи вірусу гепатиту збирати нові копії самого себе.

Робота цього препарату була перевірена на групі з 18 добровольців, заражених гепатитом С, всі з яких були вилікувані від хвороби через три тижні. А через 12 тижнів у всіх випробовуваних сліди вірусу були відсутні. За словами вчених, побічні ефекти або повністю відсутні, або ж були мінімальними.

Найближчим часом Лау і його колеги сподіваються розпочати більш масштабні клінічні випробування ліків. Якщо ці досліди будуть завершені успішні, то вчені сподіваються, що нові ліки дозволить значно зменшити витрати на боротьбу з гепатитом З, від якого поки що неможливо захиститися за допомогою щеплень.

Нагадаємо, у вересні вчені Колумбійського університету (США) виявили новий вірус, який може передаватися при переливанні крові.