ua en ru

Вчені оголосили про швидке створення "довічної" вакцини від грипу

Вчені оголосили про швидке створення "довічної" вакцини від грипу Фото: експерти рекомендують поки не відмовлятися від щорічної вакцинації

Раніше тести вакцини на тваринах дали позитивний результат

Вчені розповіли, що впритул наблизилися до створення вакцини, яка захистить людину від будь-яких видів грипу на все життя. Роботи, що підтверджують успішність концепції вакцини, були опубліковані в журналах "Наука" (Nature) та "Біомедицина" (Nature Medicine), передає Бі-бі-сі.

Новий засіб дозволить відмовитися від необхідності вакцинувати людей щорічно з-за постійних мутацій вірусу. Зараз лікарі роблять акцент на боротьбі саме на мутирующей частини.

Раніше тести вакцини на тваринах дали позитивний результат. Тепер ученим належить з'ясувати, як вакцина буде діяти на людину.

Експерти рекомендують поки не відмовлятися від щорічної вакцинації, оскільки це кращий спосіб захисту від інфекції.

Звичайна вакцина від грипу націлюється на молекули на поверхні вірусу грипу, однак проблема в тому, що вони постійно модифікуються. Вірус грипу можна уявити у вигляді кулі з стирчать з нього льодяниками на паличках. Цукерки кожен рік змінюються, але стрижні залишаються ті ж самі.

Для створення універсальної вакцини вчені вибрали в якості мішені саме ці палички. Багато групи дослідників намагалися знайти подібний засіб, але зробити це було непросто. Так чи інакше вчені зачіпали сам "льодяник", тобто молекулу гемаглютиніну.

Створення препарату, який би бив саме за цим не мінливих паличкам, означало б, що одна вакцина могла б ефективно справлятися з будь-якими формами вірусу.

Фахівець з вивчення грипу Джон Оксфорд з Університету Лондона сказав, що робота американських вчених може стати "червоним днем календаря" для науки. "Це величезний крок у порівнянні з тим, що було зроблено раніше. Тести на тваринах дали гарні результати - не тільки на мишах, але також на тхорах і на мавпах. Також проводилися досліди з пташиним грипом H5N1", - сказав він.

У свою чергу професор вакционологии Оксфордського університету Сара Гілберт сказала, що це цікаве дослідження, але нову вакцину необхідно випробувати в клінічних умовах, щоб з'ясувати її вплив на людину. "Це стане наступним етапом і займе кілька років. Так що поки рано говорити, що у нас з'явилася найкраща вакцина від грипу", - додала вона.

Відзначимо, в Україні з січня по березень 2015 р. на гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіло понад 3,5 млн осіб.