ua en ru

Вчені CERN поки не довели, що відкрита в 2012 р. елементарна частка є бозоном Хіггса

Дві групи фізиків, які оголосили в 2012 р. про відкриття нової елементарної частинки, за результатами додаткових досліджень не змогли встановити, що нова частка є тим самим бозоном Хіггса - єдиним відсутньою ланкою так званої Стандартної моделі. Дві колаборації вчених CMS і ATLAS, що займаються вивченням властивостей нової частинки, виявили, що аналіз додаткових даних з Великого адронного коллайдера (БАК) вказує на все більшу "схожість" досліджуваного об'єкта на бозон Хіггса, проте питання щодо точної природи частки залишається відкритим. Про це повідомляється в опублікованому сьогодні прес-реліз Європейської організації ядерних досліджень (CERN).

Нові результати досліджень CMS і ATLAS були представлені сьогодні на щорічної наукової конференції Rencontres de Moriond, що проходить у містечку Ла-Тюйль в італійських Альпах.

"Попередні результати, засновані на даних за весь 2012 р., просто прекрасні, і для мене очевидно, що ми маємо справу з бозоном Хіггса, проте нам ще належить дізнатися, з яким саме бозоном Хіггса", - підкреслив представник колаборації CMS Джо Инкандела.

Як відзначає CERN, існує ймовірність того, що відкрита торік частка виявиться не тим самим "бозоном Хіггса Стандартної моделі", а легким бозоном з тих, що завбачуються деякими теоріями, що виходять за межі Стандартної моделі.

Багато ЗМІ очікували, що саме на цій конференції в італійських Альпах буде підтверджена тотожність виявленої частки легендарному хиггсовскому бозону.

Нагадаємо, в липні 2012 р. вчені, які проводили експерименти на БАК, оголосили про відкриття нової елементарної частинки, дуже схожою на бозон Хіггса, передбачений ще в 1960-х рр. Півстоліття тому британський фізик Пітер Хіггс передбачив існування елементарної частинки, "відповідальній" за виникнення маси у матерії. До останнього часу ця частка залишалася єдиним відсутньою цеглинкою так званої Стандартної моделі - останньої експериментально не підтвердженої часткою цієї моделі. Зрушити пошук хиггсовского бозона з мертвої точки дозволив Великий адронний коллайдер - надприскорювач, побудований на кордоні Франції і Швейцарії і запущений у 2008 р.

Читайте також: Великий адронний коллайдер закривається на ремонт.