ua en ru

Учасники Саміту ООН прийняли Нью-йоркську декларацію щодо захисту біженців

Учасники Саміту ООН прийняли Нью-йоркську декларацію щодо захисту біженців Фото: у 2015 році кількість мігрантів перевищила 244 млн осіб

Держави-члени ООН пообіцяли забезпечити захист прав всіх біженців і мігрантів, незалежно від їх статусу

У понеділок, 19 вересня, у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку пройшов Саміт з питань біженців та мігрантів. Його учасники схвалили Нью-йоркську декларацію, яка містить заходи щодо захисту осіб, вимушених рятуватися від воєн, насильства, наслідків стихійних лих, бідності і голоду. Про це повідомляє Центр новин ООН.

"Ми заявляємо про свою глибоку солідарність з мільйонами людей в різних частинах світу, які з не залежних від них причин змушені разом з сім'ями залишати свої будинки, та висловлюємо їм свою підтримку", - йдеться в Декларації.

Схваливши документ, держави-члени ООН пообіцяли забезпечити захист прав всіх біженців і мігрантів, незалежно від їх статусу. В першочерговому порядку вони мають намір домагатися поліпшення умов у країнах походження біженців і мігрантів з тим, щоб людям не довелося покидати свої країни.

Належне виконання прийнятої сьогодні Декларації дозволить забезпечити захист усіх без винятку біженців і мігрантів, зазначив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

У 2015 році кількість мігрантів перевищила 244 млн осіб. Приблизно 65 млн осіб є вимушеними переселенцями: це більше 21 млн біженців, 3 млн осіб, які шукають притулку, і понад 40 млн внутрішньо переміщених осіб

Нагадаємо, Вишеградська група відхилила квоти по біженцям.