ua en ru

Вбивство Шеремета може посилити самоцензуру українських журналістів, - "Репортери без кордонів"

Вбивство Шеремета може посилити самоцензуру українських журналістів, - "Репортери без кордонів" Фото: Павло Шеремет

"Очевидне вбивство" Шеремета не посприяє зменшенню напруги в Україні

Вбивство українського журналіста Павла Шеремета може сприяти посиленню самоцензури серед українських журналістів. Про це заявив речник міжнародній правозахисній організації "Репортери без кордонів" Кристоф Драєр в інтерв'ю DW.

Так, за словами Драєра, "очевидне вбивство" Шеремета не посприяє зменшенню напруги в Україні та може, врешті-решт, сприяти посиленню самоцензури серед українських журналістів, в тому разі, якщо виявиться, що за його смертю стоїть "український розвиток подій".


Крім того, в організації вважають вирішальним, щоб українські органи влади забезпечили швидке, ґрунтовне і незалежне розслідування вбивства Шеремета.

"На жаль, у минулому це не завжди було так, особливо якщо пригадати вбивство Георгія Гонгадзе. Через це вбивство певних осіб засудили, але донині не з'ясовано, хто замовники. Такі випадки сприяють атмосфері латентного страху", - наголосив Драєр.

Він також наголосив, що якщо розслідування вбивства Шеремета покаже, що замах спричинила його журналістська діяльність, це матиме сильний негативний вплив на позицію України в міжнародному рейтингу свободи слова "Репортерів без кордонів".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вбивство Шеремета розслідуватиме, зокрема, ФБР.