ua en ru

Вбивство Шеремета: суд обрав запобіжний захід підозрюваним

Вбивство Шеремета: суд обрав запобіжний захід підозрюваним Фото: Павло Шеремет (facebook.com/pavel.sheremet.9)

Обрано запобіжні заходи Дугарь, Кузьменко і Антоненку

Сьогодні, 13 грудня, підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета обрали запобіжний захід. РБК-Україна стежило за судом над Яною Дугарь, Юлією Кузьменко та Андрієм Антоненком.

Суд заарештував Антоненка

Суддя задовольнив клопотання сторони обвинувачення і арештував Антоненка до 8 лютого 2020 року.

"Клопотання задовольнити. Застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 8.02.12", - сказав суддя.

Антоненко заявив, що не знає Дугарь

Виступаючи в суді, Андрій Антоненко заявив, що не знайомий з Яною Дугарь, яка за версією слідства, причетна до вбивства Павла Шеремета.

"Людей, які зазначені в цьому угрупуванні, я з ними навіть не знайомий. Пані Дугарь я навіть не знаю", - сказав Антоненко.

Він також додав, що готовий співпрацювати зі слідством, надавати будь-яку інформацію, з'являтися на виклики, допити, на будь-які вимоги.

Перенесення суду у справі Антоненка відхилили

Суддя відмовився задовільняти клопотання сторони захисту про перенесення судового засідання на денний час.

"Клопотання сторони захисту залишити без задоволення", - сказав суддя.

Суд арештував Кузьменко

Печерський райсуд Києва задовільнив клопотання сторони захисту і заарештував Юлію Кузьменко до 8 лютого 2020 року. Рішення може бути оскаржене.

"Клопотання задовільнити. Застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - сказав суддя.

Відвід судді у справі Антоненка не задовольнили

Печерський районний суд Києва відхилив клопотання адвоката підозрюваного Антоненка щодо відводу судді Вовка. Суддя Вовк продовжить розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу Антоненку.

Суд продовжив обирати запобіжний захід Кузьменко

Після відхилення заяви про відвід судді Вовка розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу другої підозрюваної Юлії Кузьменко було продовжено. Адвокат просить відпустити Кузьменко на поруки.

Слідчий суддя Вовк, який розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу Кузменко, яку підозрюють в причетності до вбивства Шеремета, пішов до нарадчої кімнати. Прокуратура просить обрати запобіжний захід Кузьменко у вигляді тримання під вартою.

Розпочався розгляд відведення судді Вовка

Станом на 16:55 почався розгляд відводу судді Сергія Вовка з процесу щодо Юлії Кузьменко. Судове засідання щодо Антоненка поки не відновилося.

Суд відхилив клопотання адвоката про відвід судді Вовка. Так, суддя Вовк продовжить розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу Кузьменко.

“Заяву про відвід (судді Вовка - ред.) слід залишити без задоволення”, - сказала суддя.

Розгляд справи Антоненка відклали

Засідання щодо обрання запобіжного заходу Андрію Антоненку почалося з заяви відводу судді Сергія Вовка. Суддя зазначив, що засідання буде відкладено, а працівники суду повідомлять, коли відбудеться розгляд відведення.

Судді заявили відвід

Захист Юлії Кузьменко заявив відвід головуючому судді. До цього адвокат зачитав перелік людей, які готові взяти її на поруки.

Головуючий суддя задовольнив прохання адвокатів, відведення розгляне інший суддя. Як вважає адвокат, розгляд відведення займе годину-півтори.

Суд почав обирати запобіжний захід для Кузьменко

Почалося засідання щодо запобіжного заходу для другої підозрюваної Юлії Кузьменко. Її підозрюють в тому, що вона заклала вибухівку під авто Шеремета.

Фото: Юлія Кузьменко

Дугарь відправили під домашній арешт

Печерський райсуд задовольнив вимогу прокуратури і відправив підозрювану під цілодобовий домашній арешт до 8 лютого.

Захист наполягає на необгрунтованості підозри

Яну Дугарь просять взяти під цілодобовий домашній арешт. Адвокати заявляють, що підозра необгрунтована, її затримали у Львові і доставили до Києва. За словами захисту, злочин, який їй інкримінують, не доводиться матеріалами справи, а подані документи стосуються інших людей.

Адвокат також заявив, що Дугарь не було в Україні в той момент, коли було зроблено фото і відео порівняльної експертизи, яку надало обвинувачення.

Головуючий суддя пішов до нарадчої кімнати.

Фото: суд над Дугарь

На суді знову зачитали версію слідства

На суді прокурор повторив, що Антоненко виступив організатором злочинної групи з метою вбивства Шеремета. Яна Дугарь і Юлія Кузьменко, а також ряд невстановлених осіб брали участь в організації злочину, стежили за жертвою та її місцем проживання, вивчали розташування камер спостереження.

За версією звинувачення, Антоненко виготовив вибухівку, Кузьменко закріпила її під авто Шеремета. У день вбивства Кузьменко переконалася, що журналіст сів в авто, дочекалася, поки він від'їхав на безпечну відстань, дистанційно підірвала бомбу і зникла з місця злочину.

Суд відмовився перейти в закритий режим

Засідання Печерського районного суду, який розглядає причетність Яни Дугарь до вбивства Шеремета, почалося. Сторона звинувачення відразу попросила перевести засідання у закритий режим, проте суд відмовив.

Фото: суд над Яною Дугарь

Для Дугарь попросять домашній арешт

Звинувачення попросить взяти Яну Дугарь під домашній арешт. У той же час нардеп від "Європейської солідарності" Яна Зінкевич і екс-нардеп Оксана Корчинська хочуть взяти її на поруки.

З'явився повний текст підозри Кузьменко

Згідно з текстом підозри, що пред'являть Юлії Кузьменко, організатором групи був Андрій Антоненко, який надалі залучив її та Яну Дугарь до вбивства Шеремета. У документі його також називають причетним до виготовлення пристрою, Дугарь вела розвідку місця злочину, а Кузьменко прикріпила вибуховий пристрій до авто Шеремета.

Командування ССО відреагувала на затримання Антоненка

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ підтвердило, що Антоненко служить з липня 2017 року, також йому надали позитивну характеристику. Крім того, військові висловили готовність сприяти об'єктивному розслідуванню.

Нові обшуки у волонтерів

У ніч на 13 грудня поліція провела обшуки у волонтерів Євгенія і Наталії Акастелових. Акастелов був "сотником" за часів Майдану, керував обороною на вулиці Інститутській.

Антоненка попросять взяти під варту

За словами адвоката Масі Найєма, Антоненко зачитали підозра і ордер на затримання. Він також зазначив, що звинувачення попросить для нього утримання під вартою.

Підозрюваними у справі Шеремета проходять:

  • Андрій Антоненко - колишній учасник АТО, волонтер і лідер рок-групи Riffmaster;
  • Юлія Кузьменко - дитячий хірург "Охматдиту" і волонтер;
  • Яна Дугарь - військовий медик;
  • Подружжя Владислав та Інна Грищенки - колишні учасники АТО, раніше затримані за причетність до іншого злочину.