ua en ru

Вбивство Нємцова: ще один обвинувачений заявив про тортури

Вбивство Нємцова: ще один обвинувачений заявив про тортури Фото: Борис Нємцов

Анзора Губашева били струмом, "розстрілювали" холостими патронами і обіцяли розпиляти болгаркою

Вже третій обвинувачений у кримінальній справі про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова Анзор Губашев, що підвозив, на думку слідства, вбивцю до місця злочину, повідомив, що його катували. Про це Губашев написав у своїй заяві, направленому голові Слідчого комітету Російської Федерації Олександра Бастрикіна, передає російське видання "Комерсант".

Губашев повідомив, що його затримали вдень 6 березня на виїзді з села Вознесенського в Інгушетії. Він їхав разом із братом Шадидом (він також звинувачується у кримінальній справі про вбивство) і ще двома приятелями, коли їх автомобілі зупинили озброєні люди в чорних масках. Затримання, за словами Губашева-старшого, проходило в безлюдному місці: автоматники поклали його і брата на асфальт обличчям вниз, побили, їм наділи на голови шапочки-маски, а на руки наручники і кудись повезли.

Затриманий нічого не бачив, але чув, що загарбники говорять між собою російською і осетинською мовами, тому він припустив, що його привезли у Владикавказ. Там Губашев, за його словами, провів добу. За цей час його "розстрілювали" холостими пострілами, били струмом і обіцяли розпиляти "болгаркою".

"Я був шокований і охоплений страхом за своє життя і здоров'я",- написав голові Губашев.

Він повідомив, що тільки ввечері наступного дня його посадили в літак і доставили в Москву на допит щодо вбивства Нємцова. Повідомити про тиск на нього незаконному впливі Губашев, за його словами, побоявся, побоюючись нових проблем. Поскаржитися він зважився лише після того, як у нього з'явився найнятий родичами адвокат замість захисника-призначенця.

Нагадаємо, аналогічні заяви вже направили раніше керівництву слідчого комітету росії РФ головний обвинувачений Заур Дадаєв і Темирлан Эскерханов.

Зазначимо, раніше Анзор Губашев зізнався у вбивстві Нємцова.