ua en ru

Турок, що стріляв в папу римського Іоанна Павла II в 1981 р., відбув покарання і вийшов з в'язниці.

Турок Мехмет Алі Агджа, який в 1981 р. зробив замах на папу римського Іоанна Павла II, сьогодні вийшов з в'язниці, відбувши покарання за злочини, здійснені в Туреччині, передає Associated Press з посиланням на місцеві телеканали.

М.А.Агджа провів за гратами в цілому майже 30 років. Після замаху на понтифіка він відсидів 19 років в італійській в'язниці, після чого був помилуваний і екстрадований до Туреччини, де відбував термін за вбивство місцевого журналіста в 1979 р.

Покійний Іоанн Павло II, в якого турок вистрілив кілька разів на площі Святого Петра в 1981 р., пробачив вбивцю і навіть зустрівся з ним особисто в 1983 р. в стінах в'язниці в Італії. Папа римський, що отримав поранення, закликав католиків молитися за "брата", якого він "щиро пробачив".

Мотиви скоєного М.А.Агджа злочину до цих пір залишаються загадкою. Турок неодноразово проголошував себе месією і передрікав кінець світу, що викликало сумніви в його душевному здоров'ї. Сьогодні адвокати М.А.Агджа розповсюдили його чергове есхатологічне пророцтво. "Я сповіщаю про кінець світу. Весь світ і всі людські істоти загинуть в нинішньому сторіччі", - заявив М.А.Агджа.