ua en ru

Туркменія, Афганістан, Пакистан і Індія мають намір створити консорціум за проектом газопроводу ТАПІ

Країни-учасники проекту газопроводу Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія (ТАПІ) найближчим часом мають намір зареєструвати консорціум за цим проектом, повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Туркменістану за підсумками засідання керівного комітету проекту газопроводу, до складу якого входять міністри нафти і газу чотирьох країн-учасниць.

У роботі комітету також взяли участь представники Азіатського банку розвитку (АБР).

"За підсумками засідання підписано протокол, в якому сторони, зокрема, зафіксували рішення про необхідність підготовки найближчим часом установчих документів та реєстрації консорціуму TAPI Ltd., А також підписання угоди про транзакційному советнике проекту ТАПІ", - йдеться в повідомленні.

Крім того, національні газові компанії Туркменістану та Афганістану уклали угоду про купівлю-продаж природного газу, який поставлятиметься з Туркменістану до Афганістану з даного газопроводу.

Як повідомлялося раніше, в грудні 2010 р. в Ашхабаді було укладено низку угод з реалізації проекту ТАПІ. Протяжність ТАПІ може скласти більше 17 тис. км, його проектна потужність - 33 млрд куб. м природного газу на рік, вартість оцінюється в межах 7-8 млрд дол. Сировинною базою повинні стати туркменські родовища Довлетабад і Галкиниш.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що державна нафтокомпанія Азербайджану SOCAR і британська компанія BP отримають по 20% в амбітному проекті Трансадріатичного газопроводу (TAP), який дозволить доставляти газ з Каспію до Європи.