ua en ru

Турчинов ввів в дію рішення РНБО про невідкладні заходити забезпечення територіальної цілісності України, - Парубій

Указом в. о. Президента України Олександр Турчинов ввів в дію рішення РНБО від 1 березня 2014 р. про невідкладні заходити забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України.

Указом в. о. Президента України Олександр Турчинов ввів в дію рішення РНБО від 1 березня 2014 р. про невідкладні заходити забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України. Про це повідомив на брифінгу в ВР секретаріат РНБО Андрій Парубій.

"Своїм указом Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України...про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України",- заявив Парубій.

Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1.Начальнику Генерального штабу - головнокомандувачу Збройних сил України, керівникам інших військових формувань невідкладно привести Збройні сили України та відповідні військові формування привести у повну у бойову готовність згідно з уточненими планами приведення військ (сил) у бойову готовність.

2. Пункт другий - таємно.

3. Міністерству оборони України організувати і провести навчальні збори з військовозобов'язаними в необхідних обсягах у час і строки, визначені Генеральним штабом Збройних сил України.

4. Кабінету міністрів України невідкладно виділити необхідні фінансові, матеріально-технічні та інші ресурси для належного забезпечення безпеки, прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів України.

5. Міністерству закордонних справ України невідкладно звернутися до зовнішньополітичних відомств окремих держав - підписантів меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 р. (Сполучених Штатів Америки, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії), із закликом забезпечити безпеку України та провести відповідні консультації офіційних осіб в м. Києві.

6. Міністерству внутрішніх справ України забезпечити посилену охорону об'єктів енергетики та критичної інфраструктури.
7. Утворити відповідно до статті 14 закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України" Оперативний штаб з питань реагування на ситуацію в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі на чолі з секретарем Ради національної безпеки і оборони України, із включенням до складу Оперативного штабу представників Кабінету міністрів України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, інших центральних органів виконавчої влади, Служби безпеки України, Генерального штабу Збройних мил України, а також Генеральної прокуратури України (за згодою), Ради міністрів Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської державної адміністрації.
Крім того, РНБО доручило оперативному штабу забезпечувати:

- моніторинг та аналіз інформації щодо розвитку ситуації в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі;

- напрацювання пропозицій щодо запобігання виникненню загроз національній безпеці України, їх нейтралізації та подання таких пропозицій Раді національної безпеки і оборони України.

Покласти інформаційне та організаційне забезпечення діяльності оперативного штабу на Апарат Ради національної безпеки і оборони України.

Контроль за виконанням рішення РНБО покладено на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Андрія Парубія

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.