ua en ru

Турчинов підписав закон про посилення захисту прав інвесторів

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1255-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів".

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1255-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Метою закону є вдосконалення законодавчих актів, що регулюють питання припинення повноважень та звільнення посадових осіб юридичної особи та посилення їх матеріальної відповідальності.

Документ, зокрема, передбачає додаткову підставу для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов, як "припинення повноважень посадових осіб" без наведення конкретних причин такого припинення їх повноважень.

Зміни внесено до статті 41 Кодексу законів про працю (КЗпП) України).

Також встановлено мінімальний розмір вихідної допомоги при розірванні трудового договору у зв'язку із припиненням повноважень посадової особи в розмірі середньої заробітної плати за шість місяців. При цьому у статті 99 Цивільного кодексу України встановлено, що "повноваження члена виконавчого органу товариства можуть бути припинені в будь-який час або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень". Для таких посадових осіб пропонується встановити матеріальну відповідальність не "у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього заробітку" (як це передбачено чинною редакцією ст. 132 КЗпП України), а й за "не одержаний підприємством, установою, організацією прибуток" (зміни до статей 130 132, 133 КЗпП України).

Документом також встановлено, що посадові особи за шкоду, заподіяну ними господарському товариству, відповідатимуть не "в межах і порядку, передбачених законом та установчими документами товариства" (як це передбачено у чинній редакції частини 4 статті 89 Господарського кодексу України), а тільки в межах та порядку, передбачених законом.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон в цілому 13 травня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 247 нардепів.