ua en ru

ЦВК затвердила порядок надання відеоінформації з виборчих дільниць

ЦВК на засіданні сьогодні, 27 жовтня, затвердила порядок надання інформації, створеної з використанням системи відеоспостереження. За таке рішення проголосували 12 з 13 присутніх членів ЦВК, один - утримався, передає кореспондент РБ-Україна.

Як пояснив доповідач з даного питання, член ЦВК Михайло Охендовський, "такі відеоматеріали будуть надаватися Центральній виборчій комісії невідкладно з моменту підписання протоколів дільничих виборчих комісій з абсолютно об'єктивної причини, оскільки до того часу відеозапис не буде остаточно створеним і з урахуванням технічних можливостей ЦВК буде розглядати такі запити і надавати відповідні матеріали у такі терміни: відеоматеріали з приміщень для голосування звичайних виборчих дільниць, з яких було забезпечено технічну можливість передачі зображення, будуть надаватися протягом двох робочих днів з дня надходження запиту, а відеоматеріали з приміщень для голосування звичайних виборчих дільниць, з яких не було забезпечено таку можливість передачі зображення - протягом чотирьох днів з дня надходження запитів".

Також Охендовський додав, що ЦВК просить додавати до відповідних запитів необхідні носії інформації - диски типу DVDart в упаковці виробника.

"Диски повинні надаватися з розрахунку не більше 24 годин відеозапису з однієї дільниці на один диск. Тобто, сам запитувач відповідної інформації повинен буде надавати необхідні для її запису... носії", - сказав він.

Запити ж політичних партій і кандидатів у народні депутати України повинні подаватися до ЦВК у письмовій формі, і в таких запитах необхідно зазначати П.І.Б. запитувача, якщо запит від політичної партії - то її найменування з П.І.Б. керівника партії, номер виробчої дільниці, на отримання матеріалів з якої подано запит, період відеоспостережння із зазначенням дати та часу, орієнтовно час початку та закінченя запису, номер контактного телефона та дату подання запиту. Цей документ має бути поданий за підписом керівника партії або безпосередньо кандидата у депутати. Підписи мають бути засвідчені печатками.

В разі, якщо запит на тримання відеозапису буде стосуватися надання відеоматеріалів з великої кількості виборчих дільниць (більше трьох звичайних), різних проміжків часу, ЦВК може подовжувати термін розгляду запиту, але, в будь-якому разі, не більше 20 днів з моменту надходження запиту з відповідним обгрунтуванням, про що буде повідомляти не пізніше 5 днів з дня отримання запиту.