ua en ru

ЦВК вимагає від окружкомів забезпечення належних умов для діяльності спостерігачів

Центральна виборча комісія (ЦВК) направила до 225 окружних виборчих комісій спеціальний лист, в якому звернула увагу на необхідність дотримання вимог виборчого законодавства в частині роботи офіційних спостерігачів і забезпечення належних умов для їх діяльності. У свою чергу, окружні виборчі комісії мають довести зміст цього документа до дільничних виборчих комісій. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Лист був направлений в окружкоми через те, що "останнім часом до Центральної виборчої комісії надходять заяви з боку окремих місій спостереження і міжнародних спостерігачів щодо утискання у процесі здійснення ними відповідної діяльності з боку деяких членів виборчих комісій на місцях".

"Звертаємо увагу на необхідність забезпечення умов для діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій в межах чинного законодавства України. Окремо зазначаємо, що згідно з положеннями частини третьої статті 79 Закону громадяни України або іноземці чи особи без громадянства, які володіють українською мовою, "можуть супроводжувати зареєстрованих офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організації на території виборчих дільниць та під час засідань виборчих комісій виключно для виконання функцій перекладача (не більше однієї особи з кожним спостерігачем). Очевидно, що з метою забезпечення належної комунікації між спостерігачами і організаторами виборів на місцях, особи, які виконують функції перекладачів, можуть бути присутні (разом із спостерігачами) при здійсненні останніми будь-якого з їх прав, визначених Законом", - говориться в заяві ЦВК.

Читайте також: Спостерігачі відзначають зловживання адміністративним ресурсом перед виборами в Україні

Нагадаємо, вибори народних депутатів України відбудуться 28 жовтня 2012 р. В ЦВК вже зареєструвалися близько 2 тис. офіційних міжнародних спостерігачів.