ua en ru

МС: Виконана значна частина заходів щодо формування договірно-правової бази ЄЕП

До теперішнього часу виконана значна частина заходів щодо формування договірно-правової бази Єдиного економічного простору (ЄЕП), включаючи розробку і підписання базових 17 угод. Про це в ході засідання круглого столу в Сімферополі, присвяченого економічним аспектам стратегічного вибору України в питаннях взаємодії з країнами ЄврАзЕс, повідомив радник комісії Митного союзу Сергій Ткачук, передає кореспондент РБК-Україна.

Як він відзначив, очевидність економічної вигоди створення єдиної митної території підтверджується даними статистики зовнішньої і взаємної торгівлі. Так, загальний товарообіг Білорусі, Росії і Казахстану за перше півріччя 2011 року виріс більш ніж на третину в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року. Відбулося буквально вибухове зростання взаємної торгівлі усередині Митного союзу, особливо на прикордонних територіях (більш ніж на 40%). Приблизно на третину збільшилися надходження від імпортних мит.

За словами Ткачука, до теперішнього часу повністю сформований повноцінний спільний ринок товарів. Для того, що цей ринок почав повноцінно функціонувати, необхідне забезпечення рівного і вільного доступу до транспортних послуг і до енергетичних ресурсів, який припускає надання національного режиму підприємствам і громадянам держав-членів Митного союзу на територіях Сторін. За його словами, вільний доступ також означає відсутність адміністративних бар'єрів, прозорі ринкові умови ціноутворення і доступність надання послуг.

Відзначимо, Ткачук також заявив, що приєднання України до МС і ЄЕП підвищить величину інтеграційного ефекту до 773 млрд дол.