ua en ru

Трибунал ООН постановив, що суд не міг завадити самогубству Пральяка

Трибунал ООН постановив, що суд не міг завадити самогубству Пральяка Фото: Слободан Пральяк (flickr.com/icty)

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії в Гаазі завершив внутрішнє розслідування

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії в Гаазі завершив внутрішнє розслідування щодо самогубства екс-генерала боснійських хорватів Слободана Пральяка, який наклав на себе руки в залі суду за допомогою ціаністого калію. Після вивчення правил та процедур щодо поводження з підсудними в суді вирішили, що жодним чином не могли завадити суїцидові, передає DW.

Зокрема суддя Хассан Джеллоу, голова верховного суду Гамбії та колишній прокурор міжнародного трибуналу щодо Руанди, який керував внутрішнім розслідуванням, зазначив, що "законодавчі правила щодо поводження з Пральяком дотримувалися тюремниками ООН, офіцерами охорони та іншими працівниками трибуналу".

Утім, він наголосив, що походження ціаніду, яким отруївся Пральяк, встановити не вдалося. Повідомляється, що відповідне розслідування нині проводить прокуратура Нідерландів.

Джеллоу також додав, що правила трибуналу забороняють обшуки, які суперечать людській гідності, через що ціаністий калій могли не виявити.

Нагадаємо, 29 листопада 2017 року в трибуналі слухалась апеляція шести колишніх лідерів боснійських хорватів. Коли було оголошено, що вирок щодо Пральяка - 20 років позбавлення волі - залишається в силі, Пральяк заявив, що "не є воєнним злочинцем", випив рідину з невеликої пляшечки й сказав, що вжив отруту. Суд перервав засідання, засудженому надали медичну допомогу і терміново госпіталізували. Пральяк помер у лікарні, і пізніше експертиза встановила, що причиною став ціаністий калій.