Toyota зберегла першість серед автовиробників, збільшивши у ІІІ кварталі продажі до 2,5 млн авто

Японський концерн Toyota зумів зберегти звання головного автовиробника планети. Про це повыдомляє телеканал "Росія-24".

Японський концерн Toyota зумів зберегти звання головного автовиробника планети. Про це повыдомляє телеканал "Росія-24".

Концерн Toyota вже вдруге за останні три квартали тіснить найближчого переслідувача - американську компанію General Motors. Експерти пояснюють успіх Toyota перевагами, які їй дає економічний курс Сіндзо Абе.

За період з липня по вересень японський автовиробник продав 2,5 млн автомобілів, що на 2,8% більше, ніж у минулому році, незважаючи на те, що ситуація на більшості ринків залишає бажати кращого. GM вдалося досягти зростання продажів на 5,5% до 2,4 млн. Прибуток Toyota за фіскальний рік може виявитися рекордним.

Увагу варто звернути на той факт, що Toyota заробляє все більше ієн при конвертації виручки, так як японська валюта останнім часом послідовно дешевшає, а значить концерн в абсолютних цифрах має ще серйозніше вигравати у порівнянні з General Motors. Саме курс прем'єр-міністра Сіндзо Абе допомагає японським виробникам заробляти на експорті на тлі здешевлення ієни. У 2013 р. курс єни до долара знизився на 11%.

У США Toyota за останній квартал наростила продажі на 12% до 586 тис. Однак тут все ще лідирує General Motors з 697 тис. машин. Зниження японської валюти допомогло автовиробникові розробити максимально привабливі умови для американських покупців.

Добре йдуть справи і в інших гравців з Японії. Так, Honda поставила покупцям в США на 13% більше машин, Nissan - на 10%, а Subaru - на 30%.

У світі за 9 місяців Toyota продала 7,41 млн автомобілів проти 7,25 у GM і 7,03 у Volkswagen і за підсумками року може утримати титул провідного автоконцерну. Американські конкуренти незадоволені ситуацією. Глава Ford Алан Мулаллі заявив, що Японія маніпулює курсом валюти, неприйнятним шляхом забезпечуючи своїм компаніям перевагу.