ua en ru

Total і ExxonMobil домовилися обмінятися частками в активах на шельфі Північного моря

Французький нафтогазовий гігант Total і американська ExxonMobil домовилися обмінятися частками в активах на шельфі Північного моря. Згідно з умовами операції, частка французької компанії в проекті Oseberg - одному з найбільших родовищ в норвезькому Північному морі - і низці родовищ-супутників, які зараз перебувають у стадії розробки, зросте до 14,7% з 10%. Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-реліз Total. У ньому також відзначається, що частка Total у проекті Dagny, запаси якого оцінюються Норвезьким директоратом нафти в 205 млн бар., зросте з 6,54% до 39,54%. При цьому Total виплатить "невелику грошову компенсацію" американській компанії.

Угода повинна завершитися до кінця поточного року, наголошується в повідомленні.

Як пояснили в Total, дана угода відображає намір компанії раціоналізувати портфоліо в Норвегії і наростити свою частку в проектах з хорошим потенціалом зростання. Обмін частками з ExxonMobil дозволить Total сфокусувати увагу на меншій кількості великих проектів.

Проект Oseberg - комплекс нафтогазових родовищ в акваторії норвежського сектора Північного моря, який розташований в 130 км на північний захід від м. Берген.

Total є п'ятою за величиною в світі вертикально інтегрованою нафтовою компанією. Компанія веде виробничий і збутової бізнес більш ніж у 130 країнах. Штат концерну - 93 тис. осіб. Чистий прибуток нафтогазового гіганта в І півріччі 2012 р. скоротився на 21,3% - до 5,247 млрд євро в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. Обсяг продажів концерну в січні-червні ц.р. збільшився на 10% - до 100,303 млрд євро. 24 вересня ц.р. Total оголосила, що планує продати активи на 15-20 млрд дол. в період з 2012 по 2014 р., щоб залучити кошти для фінансування нафтогазових проектів.

Читайте також: ExxonMobil заплатить Україні 325 млн дол. бонусу за Cкіфське родовище