ua en ru

Total, "Газпром" і держнафтокомпанія Болівії підписали контракт на розвідку вуглеводнів на блоці Асеро

Gazprom International ("дочка" ВАТ "Газпром"), Total E&P Bolivie і державна нафтогазова компанія Болівії - YPFB (Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos) підписали сервісний контракт на розвідку і розробку вуглеводнів на блоці Асеро (Azero). Документ підписаний 1 серпня в столиці Болівії Ла-Пасі.

Блок Асеро розташований на південно-сході Болівії і є найбільшим (7856 кв. км) з нерозподілених перспективних ділянок в цій країні. Контракт розрахований на 40 років, з яких 5 років відводяться на геологорозвідку. За умовами контракту мінімальний обсяг геологорозвідувальних робіт на блоці передбачає проведення магнитотеллурической зйомки і гравіметричних досліджень в обсязі 200 погонних км, і буріння двох пошукових свердловин. Мінімальний обсяг інвестицій на першому етапу геологорозвідувальних робіт становить 130 млн дол.

Фінансування проекту на етапі геологорозвідки буде здійснюватися на паритетній основі Gazprom International і Total E&P Bolivie. У разі комерційного відкриття буде створено тристороннє СП, в якому Gazprom International і Total E&P Bolivie буде належати по 22,5%, YPFB - 55%, наголошується в повідомленні.

"Болівія зацікавлена в якнайшвидшій реалізації цілого ряду великих нафтогазових проектів, серед яких проект освоєння блоку Асеро. І ми щиро раді бачити одну з найбільших енергетичних компаній світу - російський Газпром у числі активних фігурантів болівійського нафтогазового сектора", - зазначив глава YPFB Карлос Вільєгас.
Як повідомлялося, раніше Газпром увійшов у проект "Ипати-Акіо" в Болівії.

Болівія займає одне з провідних місць у Латинській Америці за запасами прироlного газу, які становлять тут близько 565 млрд куб. м (з них доведених - 281 млрд кубометрів). В даний час Gazprom International бере участь у Болівії в двох проектах: по блокам Ипати і Акіо і по блоку Асеро.

У вересні 2008 р. "Газпром", Total і YPFB підписали меморандум про взаєморозуміння щодо спільної роботи на блоці Асеро. Переговори за умовами сервісного контракту на надання послуг по розвідці і видобутку на цьому блоці, а також погодження статуту майбутнього СП були завершені в 2012 р. У вересні 2010 р. були підписані угоди про відступлення Total E&P Bolivie частини своєї частки в проекті по блокам Ипати і Акіо на користь Gazprom International. У травні 2013 р. завершилася процедура затвердження договорів поступки державними органами Болівії. Частка участі Gazprom International в проекті склала 20%, Total - 60%, третій учасник - аргентинська Tecpetrol - отримала також 20%.

В даний час проект знаходиться в активній стадії реалізації. Оператор проекту компанія Total оголосила про комерційне відкриття на родовищі Инкауаси. Введення його в експлуатацію намічений на 2015 р.