ua en ru

Токійська біржа проведе делістінг акцій збанкрутілої Japan Airlines 20 лютого 2010 р.

Токійська фондова біржа проведе делістінг акцій збанкрутілої авіакомпанії Japan Airlines Corp. 20 лютого 2010 р., передає Associated Press з посиланням на дані біржі. Таким чином, 19 лютого стане останнім днем біржової торгівлі акціями Japan Airlines.

Сьогодні Japan Airlines (також відома як JAL) подала до окружного суду Токіо заяву про банкрутство через безперервні збитки і величезні борги. Консолідована заборгованість JAL складає 2,32 трлн ієн (25,6 млрд дол.), повідомила сьогодні компанія в клопотанні про захист від кредиторів.

В ході сьогоднішньої торгової сесії котирування JAL знижувалися до 3 ієн/акція. Ринкова вартість JAL складає зараз 150 млн дол. - менше, ніж ціна сучасного пасажирського авіалайнера. Тільки за січень 2010 р. капіталізація Japan Airlines впала на 90%.

Процедура банкрутства Japan Airlines проходитиме за підтримки держави відповідно до закону про реабілітацію компаній - японським аналогом розділу 11 Кодексу США про банкрутство. Це забезпечить Japan Airlines захист від претензій кредиторів і дозволить продовжувати польоти під час реорганізації. План реструктуризації Japan Airlines передбачає цілу низку радикальних заходів. Персонал авіакомпанії буде скорочений приблизно на третину до березня 2013 р., наполовину зменшена кількість дочірніх компаній JAL, серед яких є як малі регіональні перевізники, так і компанії, зайняті, наприклад, в готельному і туристичному бізнесі. Крім того, акціонерний капітал Japan Airlines буде скорочений на 100%, тобто акції компанії пройдуть делістінг з Токійської біржі, а інвестори втратять всі кошти в JAL. Що стосується кредиторів, то найбільших з них "попросять" списати борги JAL на 730 млрд ієн (8 млрд дол.). Компанія також отримає брідж-кредити від фонду ETIC, що займається проблемними компаніями, і державного Банку розвитку Японії на суму 600 млрд ієн (6,6 млрд дол.).