ua en ru

Тимошенко: влада провалила боротьбу з COVID-19, потрібно повертатися до створення штабу

Тимошенко: влада провалила боротьбу з COVID-19, потрібно повертатися до створення штабу Фото: Юлія Тимошенко (ba.org.ua)
Автор: РБК-Украина

Україна входить в чергову хвилю пандемії коронавірусу зовсім непідготовленою. Жоден пункт постанови, ухваленої за ініціативи "Батьківщини", не виконано, а люди масово відмовляються від щеплень.

Про це заявила голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час виступу на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій та комітетів.

"Я не хочу нагнітати ситуацію, але ви усвідомлюєте взагалі, який рівень захворюваності показує країна? Ми входимо в наступну хвилю пандемії з повністю розбалансованою медичною системою. Жодного пункту постанови, яку ініціювала наша команда, не виконано: немає безкоштовних тестів, немає безкоштовних ліків проти ковіду, немає ліжкомісць ані в лікарнях, ані в реанімаціях. Гаряча лінія, куди могла б звернутися хвора людина і викликати лікаря додому для тестування чи призначення лікування, не працює. Хворі продовжують їздити в транспорті, ходити по лікарнях. Жодного пункту, нічого не зроблено", - заявила Тимошенко.

Водночас Тимошенко звертає увагу на провал вакцинації в Україні.

"Проти якісної, системної, вакцинації ніхто не заперечує. Вакцина потрібна - ефективна, в достатній кількості, безкоштовна, групам ризику. Але ми ж знаємо, що від подібної тій, яку закупила наша влада, вакцини AstraZeneca вже відмовилися 9 країн ЄС. Та ж Південна Африка повертає мільйон доз. Очевидно, що закуплена вакцина потребує дуже ретельної перевірки. Інакше - влада кидає людей ще на одні випробування", - додала Тимошенко.