ua en ru

Терористи продовжують знищувати школи, руйнувати міську інфраструктуру на Донбасі, - МЗС України

Незважаючи на мирний план Президента України Петра Порошенка, терористи в Луганській та Донецькій обл. продовжують знищувати школи та руйнувати міську інфраструктуру.

Незважаючи на мирний план Президента України Петра Порошенка, терористи в Луганській та Донецькій обл. продовжують знищувати школи та руйнувати міську інфраструктуру. Про це йдеться в заяві прес-служби Міністерства закордонних справ України.

Як зазначається в заяві МЗС, 23 червня 2014 р. міністри закордонних справ країн-членів ЄС на своєму засіданні в Люксембурзі дали позитивну оцінку ініціативі Президента Порошенка. Проте процес мирного врегулювання ситуації натомість підривають дії бойовиків.

"Терористи застосовують стрілецьку зброю, піддають мінометним обстрілам позиції сил антитерористичної операції. За останню добу зафіксовано 10 випадків порушення режиму незастосування сили з боку терористів: піддано обстрілу 7 блокпостів та опорних пунктів Збройних сил України, здійснено 3 напади на колони військової техніки", - йдеться у заяві МЗС України.

"Терористи продовжують знищувати школи, руйнувати міську інфраструктуру, підривати залізничні колії. Зокрема, через диверсійний акт бойовиків на перегоні Іловайськ - Кутейникове Донецької обл. і зійшло з рейок 14 вагонів вантажного потягу", - підкреслюють в українському зовнішньополітичному відомстві.

Зазначається, що лише за останні дві доби, з моменту проголошення про припинення застосування сили мали місце понад 30 випадків порушення бойовиками перемир'я.

"Ці приклади демонструють реальні наміри бойовиків: їх цікавить не життя та безпека людей, а виконання цілеспрямованого плану з підриву української державності, миру і спокою в регіоні", - заявляє МЗС України.

На думку українських дипломатів, у ситуації, що склалася, "принципово важливу роль має міжнародна солідарність та єдність оцінок процесу мирного врегулювання".

"Україна висловлює категоричну вимогу до Російської Федерації негайно вплинути на дії проросійських терористів та здійснити всі необхідні конкретні кроки, щоб незаконні збройні формування в Донецькій та Луганській областях припинили безглузді та приречені бойові дії, негайно склали зброю, звільнили заручників та адміністративні будівлі, а найманці - залишили територію України", - йдеться в заяві МЗС.